Naslovna VESTI PSI Danas je Svetski dan napuštenih životinja: UDOMI, NE KUPUJ!

Danas je Svetski dan napuštenih životinja: UDOMI, NE KUPUJ!

4
Svetski dan napuštenih životinja petface

One izgledaju tužno. Izgladnele su. Ne baškare se po toplim kućama, a većina ljudi na njih ne obraća pažnju. Neki ih se i boje. Oni su – napuštene životinje, a ovo je njihov dan! Celi svet danas obeležava Svetski dan napuštenih životinja!

Nemojte da vas začudi ovaj podatak, jer napuštene životinje imaju DVA DATUMA – drugi dan koji je posvećnnjima je treća subota avgusta. Ova inicijativa, da napuštene životinje imaju zapravo dva svetska dana, potiče od holandskih aktivista kako bi im se ukazala što veća pažnja!

Pročitajte još:
FENOMENALNO: Spašeni psi lutalice rade kao sakupljači loptica na teniskom turniru!

Čovekov strah od napuštenih životinja potiče od mišljenja da sve lutalice prenose besnilo, što je potpuno netačno. Svaka lutalica je bar jednom u životu dospela u azil gde je vakcinisana protiv besnila i očišćena od parazita.

Svetski dan napuštenih životinja petface

Prema nekim statistikama, čak 75% ukupne populacije pasa i mačaka nema dom, što ovaj problem čini zabrinjavajućim. Na pravo značenje pojma odgovorno vlasništvo ukazuju pojedini vlasnici, organizacije, udruženja za zaštitu životinja i njihovi volonteri, ali,.. Glavni uzrok ovolikog broja napuštenih životinja je zapravo njihovo nekontrolisano razmnožavanje, neodgovorno vlasništvo i stereotipi o sterilizaciji kućnih ljubimaca.

Pročitajte još:
TUGA I NEVERICA: Ovako izgleda jedan dan u životu lutalice! (VIDEO)

Postoji podatak da su lutalice u najvećem broju slučajeva pametnije od bilo kog “kućnog” psa. Što je donekle, priznaćete i logično, jer i sami znate da u džungli, vlada “zakon jačeg”, pa opstaju samo oni koji su najsnažniji i najsnalažnjiviji.

I njihova sposobnost shvatanja i pamćenja je daleko bolja, zbog mnogo većeg broja ukrštanja između različitih pasa.

Svetski dan napuštenih životinja petface

Ako na ulici sretnete jednog ovakvog psa, tužnog pogleda koji moli za malo pažnje, dajte mu deo svog sendviča ili kifle, jer vama neće mnogo značiti a njima previše 

Danas je dan posvećen upravo njima, a glavna tema jeste odgovornost! I ljubav – naša prema njima… Na kraju kada jedno takvo biće dovedete kući i ono postane vaš ljubimac, nemojte se iznenaditi zbog neprestane zahvalnosti i poslušnosti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDžo Džo je pas koji umiruje i teši decu kod zubara!
Sledeći tekstHELENA: „Naša ženkica je otrovana, upozoravam ostale vlasnike“!

4 KOMENTARA

  1. Ako na ulici sretnete jednog ovakvog psa, tužnog pogleda koji moli za malo pažnje, dajte mu deo svog sendviča ili kifle, jer vama neće mnogo značiti a njima previše
    ……..
    da, ali NIKAKO iz ruke- spustite na zemlju, jer ce u suprotnom da zakljuce kako imaju pravo da uzimaju iz ruke uvek- naici ce neko dete, pas ce, gladan, da se zaleti da uzme kiflu iz ruke (mislice da mu je ponudjeno) i tako dolazi do problema…..

    • Iz tog razloga, cuvajte svoju decu, drzite ih za ruku dok setate, jer ne postoji opasnost samo od zivotinja, vec i od ljudi! Takodje, postoji opasnost i da ista ta deca, malo starija, maltretiraju male mace i kuce. Sve je to stvar kucnog vaspitanja, a ne zivotinja!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime