Naslovna PETOPEDIJA PSI Trovanje antifrizom kod pasa

Trovanje antifrizom kod pasa

0
trovanje antifrizom petface

Trovanje antifrizom najčešće nastaje kada kućni ljubimci dođu u dodir sa hemijskim preparatima vlasnika. Etilen glikol je komponenta koja se nalazi u sastavu većine proizvoda koji se upotrebljavaju kao antifriz. Vrlo je otrovan, a do trovanja dolazi zbog toga što je sladkastog ukusa i psi  će ga rado polizati sa poda ili drugog mjesta na kojem im je dostupan. Jedna kafena kašika koncentrovanog antifriza može biti smrtonosna doza za manjeg psa.

Otrovan pasSiptomi
Simptomi se javljaju već nakon sat vremena od unošenja otrovne supstance u vidu povraćanja, ošamućenosti, depresije, dezorijentisanosti psa. Nakon trećeg sata od trovanja u urinu se pojavljuju kristali kalcijum oksalata. Ovakvo stanje održava se 12 sati i onda dolazi do zatišja, koje vlasnici protumače pogrešno kao spontani oporavak. Misleći da je sa psom sve u redu i da je prošlo ono što je izazvalo povraćanje, ne obrate se veterinaru. Za to vreme u naredna dva dana formiraju se kristali kalcijum oksalata u bubrezima, krvnim sudovima centralnog nervnog sistema i drugim tkivima. Kao rezultat javljaju se kardiovaskularne i respiratorne tegobe.

Dijagnoza i lečenje
Jedan od većih problema kod trovanja antifrizom je teško uspostavljanje dijagnoze, jer vlasnici nisu ni svesni da je njihov pas došao u kontakt sa ovom supstancom. Ukoliko se na vreme otkrije trovanje antifrizom izlečenje može biti veoma uspešno. U suprotnom, dolazi do oštećenja bubrega i drugih organa i smrtnost je velika. Kod ovog trovanja presudno je davanje intravenskih tačnosti kako bi se pročistio organizam i podstaklo izbacivanje tečnosti kroz bubrege, a samim tim i nastalih produkata iz organizma psa.

Preventiva
Prva preventivna mera jeste držanje antifrizi i sredstava na bazi etilen glikola van domašaja ljubimca ili još bolje pod ključem, kako ne bi postojala mogućnost da dođu u dodir sa njima. Sledeća mera je dodatna opreznost kada se pas kreće oko mesta gde je stajao automobil. Ne sme mu se dozvoliti nikakvo lickanje tečnosti koja se nalazi ispod automobila i van njegovih posudica za hranu i vodu. Ukoliko ipak dođe do kontakta ljubimca sa otrovnom supstancom pohitajte veterinaru. Brza reakcija mu može spasiti život!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstProblemi trećeg očnog kapka – Cherry eye
Sledeći tekstAlergije na buve kod mačaka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime