Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Alergije na buve kod mačaka

Alergije na buve kod mačaka

2
alergije
Izgled buve
Izgled buve

Alergijski dermatitis je alergijska bolest kože koja nastaje kao posledica preterane osetljivosti na ujed buve. Preterana osetljivost podrazumeva da je dovoljan i samo jedan ugriz buve, koji će dovesti do trenutnog svraba, crvenila i lokalnog oticanja kože. Bolest se javlja kod 1 – 10% kućnih ljubimaca (ređe nego atopijski dermatitis). Veoma često znakovi alergijskog dermatitisa prikrivaju druge bolesti, pogotovo zato što su i znakovi uzrokovani drugim kožnim bolestima veoma slični. Alergijski dermatits prozrokovan ujedom buve najčešće se pojavljuje kod životinja starosti između 3 i 5 godina, međutim bolest se može pojaviti i kod životinja bilo koje druge starosti.

SIMPTOMI
Ovo oboljenje se manifestuje na koži različitim oblicima promena. Mesta bez dlake, mehurići, crvenilo, kraste ili vlažna koža najčešće se uočavaju na korenu repa, oko ušiju i na glavi ali i na svim mestima gde se došlo do ujeda buve. Ove promene se mogu proširiti po celom telu. Karakteristično za pojavu ovog oboljenja je izrazito češanje kod mačke. Sastojci pljuvačke koju ispušta buva prilikom sisanja krvi izazivaju alergijsku reakciju koja opet, izaziva svrab. Iako se smatra da se mačka češe zbog prisustva buva, tačnije bi trebalo reći da se češe zbog alergije na ujed buve. Ponekad je svrab toliko jak da mačka uopšte ne može spavati već se po celu noć češe. Zbog nekontrolisaog češanja noktima koje često nose najrazličitije bakterije ovo oboljenje se dodatno komplikuje bakterijskim infekcijama.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Već na temelju kliničkog pregleda i opisanih simptoma veterinar će pretpostaviti da se radi o alergijskom dermatitisu. Prisutnost buva ili tragova izmeta buva jasan je znak da se radi o ovom oboljenju. Pregled se obavlja veoma jednostavnim testom. Ukoliko se ne uoče same buve u dlaci, na vlažan papir treba trljanjem dobro istresti dlaku i površinski sloj kože. Ukoliko se na hartiji pojave tamno crvene tačkice koje predstavljaju izmet odraslih oblika buve pouzdano se može tvrditi da se na mački nalaze ovi paraziti.

Mačka sa alergijskim dermatitisom
Mačka sa alergijskim dermatitisom

Ovo oboljenje jeste najčešće kožno oboljenje kod mačaka i pasa, a vrlo često je potrebno dugo i skupo lečenje životinja. Na prvom mestu terapiju predstavlja čišćenje ljubimca od prisustva svih razvojnih oblika buva. Za to danas postoje izuzetno efikasna sredstva ali sva ona zahtevaju višekratnu primenu.

Treba znati da su jaja i lutke veoma otporne forme i da je potrebno potpuno ih eliminisati iz okoline u kojoj mačka živi. To podrazumeva i detaljnu dezinsekciju prostora u kojem ljubimac živi, svih prostirki na kojima spava kao i pojačanu higijenu prostora vlasnika. Samo usisavanje tepiha će fizički odstraniti neke manje otporne razvojne oblike ali neće trajno rešiti problem.

PREVENTIVA
Temelj svih oblika preventive jeste sprečavanje ugriza od strane buva. U tom smislu, treba sprečiti samo prisustvo odraslih oblika buva na ljubimcu ali i i ostalih razvojnih formi iz okoline. Danas postoje brojna sredstva za zaštitu mačaka od raznih ektoparazita u koje spadaju i buve. Mogu se naći u tri osnovne formulacije, a to su spot on ampule, sprejevi i ogrlice. Utvrđeno je da šamponi pružaju najslabiju zaštitu. Ni jedan preparat niti oblik zaštite ne pruža stoprocentnu zaštitu. Njihovo dejstvo je vremenski ograničeno u zavisnosti od deklaracije proizvođača. Kako bi se obezbedila maksimalna zaštita treba se pridržavati uputstava za primenu i rokova trajanja. Za sve detalje o upotrebi ovih preparata obratite se veterinaru. Važna napomena za vlasnike mačaka. Mnogi preparati koji su namenjeni psima za zaštitu od ektoparazita NE SMEJU se koristiti na mačkama jer su otrovni.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTransmisabilni venerični tumor pasa
Sledeći tekstFLUTD

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime