Naslovna VESTI PSI Udruženja traže odgovore od nadležnih: „Da li je to PARK ZA PSE...

Udruženja traže odgovore od nadležnih: „Da li je to PARK ZA PSE park ili nešto drugo“?

0
Udruženja petface

Udruženja koja brinu o životinjama na teritoriji naše države uputila su pismo nadležnim organima grada Beograda povodom najava Gradske uprave da će pristupiti “sistemskom rešavanju” problema napuštenih  životinja na teritoriji grada Beograda.

S tim u vezi najavljena je izgradnja PARKA ZA PSE u koji će se smestiti oko 5.000 pasa.

– Iz nekoliko izjava direktora  Veterinarske ustanove “Veterina Beograd” datih medijima nije sasvim  jasno da li bi ovaj objekat trebalo da predstavlja park,  prihvatilište, karantin ili nešto drugo. Svakako je zabrinjavajuća činjenica da se planira ograđivanje šume na teritoriji gradske opštine  Barajeva, u koji će biti smešten preveliki broj životinja, napisala su Udruženja u saopštenju!

Pročitajte još:
PISMO GRADONAČELNIKU BEOGRADA: 16 Udruženja protiv mogućeg ograničavanja broja ljubimaca u stanu!

Pozivajući se na sve relevantne svetske i evropske organizacije koje se bave kako zdravstvenom zaštitom tako i njihovom dobrobiti, objasnili su da broj životinja u Prihvatilištima mora biti uslovljen odgovarajućom brigom i  dobrobiti koja im u takvim objektima može biti pružena, a evropski  standardi podrazumevaju da se taj broj kreće oko 150 životinja. Takođe, Udruženja su podsetila nadležne na Pravilnik koji je na snazi, a u kojem su tačno definisani uslovi u vezi sa objektima za smeštaj životinja.

Udruženja petface
Udruženje SPANS!

– Smatramo da bi se doslednim sprovođenjem Programa kontrole i smanjenja  populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, koji  je usvojen na nivou grada i koji je propisan Zakonom o dobrobiti  životinja, upravo moglo postići sistemsko rešenje postojećeg problema. Ovo pre svega podrazumeva sprovođenje mera odgovornog vlasništva, sprečavanje i sankcionisanje napuštanja  životinja i sprovođenje metode uhvati- steriliši- vakciniši- pusti, izjasnili su se predstavnici Udruženja.

Oni su iskoristili priliku da još jednom ukažu na veoma štetne posledice najave izmene gradske  odluke o broju držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji  grada Beograda.

Pročitajte još:
Trener Partizana, Duško Vujošević: „Podržavam inicijativu Udruženja. NE MENJAJTE ZAKON“!

Svako ograničenje broja kućnih ljubimaca ne bi ni na koji način doprinelo rešavanju problema koje postoji pri neadekvatnom držanju životinja, a naročito ne bi rešilo problem sakupljanja životinja odnosno “hordašenja”, što pre svega, predstavlja vid zlostavljanja životinja. Ovakvim odlukama i ograničenjima samo će se povećati broj napuštenih životinja, pa je jasno da one doprinose samo eskalaciji ovog problema, a nikako njegovom rešavanju. Do dugoročnog rešenja problema napuštenih životinja može se doći samo doslednom kažnjavanju neodgovornih vlasnika i  nekontrolisanom razmnožavanju, dodali su za kraj Udruženja.

Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda “BETA” Beograd
Društvo prijatelja životinja “Ljubimci” Pančevo
Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – “SPANS”
Udruženje za brigu o životinjama Banata “BETA” Zrenjanin
Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar
Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine “BETA” Zaječar –  ogranak Knjaževac

Njih šest stoji u potpisu, ali okupili su mnogo istomišljenika – što vlasnika to i ljubitelja životinja! Očekujemo pravovremeni odgovor nadležnih!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRETUŽNO: Ova tigrica ne želi da prihvati da joj je prijateljica uginula! (VIDEO)
Sledeći tekstMačka protiv krastavca: Ako vas oni ne nasmeju, ne znamo ko će!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime