Naslovna VESTI PSI Ukoliko šetate sa svojim psom, možda pravite ovu grešku!

Ukoliko šetate sa svojim psom, možda pravite ovu grešku!

1
stenja psa petface

I vaš mali prijatelj prosto obožava šetnje i jurnjavu na otovorenom prostoru?! Ok, ovo je svakako pozitivna stvar, jer ćete uz njega i vi biti na svežem vazduhu, a popravićete i svoju kondiciju. Međutim, sa ovakvom vrstom zabave dolaze i određeni rizici. Rezultati istraživanja pokazali su da samo mali procenat vlasnika pregleda svog ljubimca nakon šetnje. PAŽNJA!

Zašto je bitno da posle svake avanture u prirodi, detaljno pregledate svog psa? Ukoliko pas posle šetnje počne da krivi glavu na jednu stranu, bolno cvili ili pokušava nogom da dohvati uvo, velika je šansa da se popularno “popino prase” našlo u njegovom uhu. Ukoliko niste doktor – nemojte ga ni glumiti! Požurite kod veterinara, jer će on posebnim instrumentom pronaći uljeza i izvaditi ga! Ova dosadna travka se može zalepiti na dlaku vašeg ljubimca i u predelu oka, nosa, pa čak i između prstiju.

Naročito dobro prekontrolisati šape i delove sa gušćom dlakom.Razlika u temperaturi u našem stanu i u spoljašnjoj sredini, upravo može biti razlog za ispucalu kožu. Kako našu tako i naših ljubimaca! Preterano grejanje životnog prostora, može dovesti do isušivanja šapa vašeg psa! Ako primetite da je koža, tačnije, jastučići između šapa vašeg psa, ispucala, morate je svakodnevno negovati. Prvenstveno ako upražnjavate duže šetnje sa vašim psom, idealna zaštita od štetnog delovanja niskih temperatura, snega, leda i soli na ulicama biće različite kreme i balzami, koji su trenutno na raspolaganju specijalno za vaše pse! Posle šetnje šape vašeg ljubimca operite malkom vodom, a dlaku obrišite peškirom.
Ako i vaš pas spada u one koji vole da leže ispod toplih radijatora, onda ga nemojte naglo izvoditi na hladnoću, jer neće biti iznenađenje ako onda takav oboli od bronhitisa i zapaljenja pluća.

I na kraju – kupanje! Takozvanim suvim šamponima je moguće češće kupati psa, a kada je u pitanju klasično kupanje, najčešće mlakom vodom operite šapice psa posle svake šetnje, prosušite peškirom i smestite na toplije mesto, dok se ne osuši.

Osim što ćete detaljnim pregledom nakon svake šetnje psa poštedeti problema nastalih  “neprijateljima”, ovo će biti i idealan način da se bliže sprijateljite 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIKLJUČI SE I TI: Internet bruji – FOTO akcija “Opasne rase ne postoje”!
Sledeći tekstDanas je DAN LJUBAVI PREMA KUĆNOM LJUBIMCU! Ovo su znaci da ga volite više od ljudi!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime