Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Upala pluća kod kunića

Upala pluća kod kunića

1
upala pluća kunić petface
petopedija-upala-pluca-1
Kunić sa pneumonijom

Upala pluća je bolest respiratornog sistema kod kunića. To podrazumeva oboljenje donjih disajnih organa izazvano uglavnom bakterijskim infekcijama. Kunići mogu da pate od ove bolesti ukoliko se drže u neadekvatnim uslovima. Upala pluća kod kunića može da se javi kao primarna bolest, ali i kao sekundarna infekcija koja se javlja usled nekog drugog oboljenja. Upala najčešće nastaje kada dođe do razvoja bakterija i njihovog širenja na respiratorni sistem, a može biti i posledica virusne infekcije. Bakterija koja izaziva upalu i druga oboljenja karakteristična je za kuniće i zove se Pasteurela multocida. Ako kunić živi u stresnim uslovima sa naglim promenama temperature, pregrejavanjem ili mu se naglo promeni ishrana, veoma je podložan razvoju bakterijske infekcije u donjem respiratornom sistemu. Upala pluća takođe prati prehladu i infekciju gornjih disajnih puteva. Pošto kunić spada u male životinje, preti mu opasnost od brzog širenja infekcije, pa treba biti obazriv.

Simptomi
Prvi i glavni simptom upale pluća jeste otežano disanje. Kunić isteže glavu i muči se da dođe do kiseonika, diše glasno i zvučno. Može se javiti i žučkasto-beli iscedak iz nosa kao i učestalo kijanje. Kunić postaje depresivan, gubi apetit, naglo slabi i ima povišenu telesnu temperaturu. Ukoliko se ne primeti na vreme, ti simptomi mogu biti pogubni po kunića i ubrzo može da ugine.

Dijagnoza i lečenje
Čim se primete simptomi, kunića treba hitno voditi kod veterinara koji će pregledom i uzimanjem brisa ustanoviti da se radi o upali pluća.

petopedija-upala-pluca-2
Rendgentski snimak pluća

Terapija koju prepisuje se uglavnom sastoji iz antibiotika koji mogu da se daju u obliku injekcije ili oralnim putem. Za vreme terapije, treba mu obezbediti adekvatan dijetetski režim ishrane uz obavezan dodatak vitamina i minerala. To bi trebalo da stabilizuje i podigne imunitet bolesnog kunića. Lečenje antibioticima će dati dobre rezultate samo ukoliko je kunić na vreme doveden kod veterinara. Ako se kasno reaguje, bakterija će se toliko proširiti da će previše plućnog tkiva biti oštećeno i kunić neće imati nikakve šanse da se oporavi.

Prevencija
Svako oboljenje uglavnom nastaje kao posledica nehigijenskih uslova života i stresova. Ni upala pluća nije izuzetak. Da bi se sprečilo njeno nastajanje, potrebno je brinuti se o svakodnevnoj higijeni kunića. Optimalna temperatura, čist kavez, provetrena prostorija, adekvatna ishrana i opšta higijena kunića su preduslov za zdrav život. Treba sprečiti nagle promene temperature u prostoriji u kojoj kunić boravi. Svakodnevne stresove izazvane neadekvatnim životnim uslovima treba svesti na minimum. Kunić treba da ima svu moguću pažnju vlasnika, da dobija svežu hranu i vodu, kao i dodatke ishrani u vidu vitamina i minerala. O svemu tome je najbolje konsultovati se sa veterinarom. Ako više kunića živi u jednom domaćinstvu, trebalo bi ih razdvojiti ukoliko jedan od njih oboli da bi se sprečilo širenje bakterijskih infekcija sa jednog kunića na drugog.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTrovanje kreozanom kod mačaka
Sledeći tekstZarazno zapaljenje sluznice usta kod kunića

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime