Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Ileus kod morskih prasića

Ileus kod morskih prasića

0
ileus petface
petopedija-ileus
Morsko prase

Ileus je bolest probavnog sistema i predstavlja zastoj u prolasku crevnog sadržaja. Ileus može biti primarni i sekundarni. Kod morskih prasića, primarni uleus nastaje zbog neadekvatne ishrane ili stresa. Ukoliko morsko prase jede previše kupusa, kelja, karfiola ili sveže trave može doći do problema sa probavnim traktom. Sekundarni uleus nastaje kao posledica bolesti, poput respiratornih infekcija i zubnih oboljenja.

Simptomi
Karakterističan simtpom za ileus kod morskih prasića je nagli gubitak apetita. Prase mršavi i naglo gubi na težini. Zbog prestanka unosa hrane dolazi do usporenog rada creva pa se samim tim i hrana duže zadržava u njima. Na taj način dolazi do razmnožavanja loših bakterija koje proizvode veliku količinu gasova. Stomak postaje nadut i prasići osećaju jak bol pri dodiru. Ileus je veoma bolan pa su morski prasići u ovom slučaju nakostrešeni i škrguću zubima. Slabije se kreću, sede u ćošku a oči su im poluzatvorene. Izostaje stolica, a ukoliko se i javi, to je u jako malom broju brabonjčića. Brabonjci su često pokriveni belom sluzi.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza krvi i na osnovu rendgenskog snimka. Na snimku se jasno mogu videti delovi stomaka koji su napunjeni gasovima. Osnovni cilj lečenja je pokretanje rada creva. Kao osnovni vid lečenja, preporučuje se hranjenje morskih prasića na silu. To je najlakše učiniti uz pomoć šprica kojim će se prase hraniti po malo ali češće. Kao najpogodnija hrana u toku u toku lečenja ileusa, najbolje su kašice od povrća. Obavezno je i davanje specijalnih preparata koji sadrže vitamine B i C. Za lečenje se koriste i razni probiotici koje prepisuje veterinar. Tokom same terapije, vlasnicima se preporučuje da laganim pokretima ruku masiraju stomak morskog praseta. Takođe, neophodno je meriti ljubimca svaki dan na vagi da bi se pratila njegova težina. Uz pravilno lečenje, oporavak je vrlo brz i do njega dolazi kroz nekoliko dana.

Preventiva
Najbolja preventiva od ileusa kod morskih prasića je korišćenje hrane koja sadrži dosta vlakana. Hrana koja sadrži dovoljne količine vlakana je seno, kolutići za morske prasiće i zeleno povrće. Treba izbegavati hranu bogatu ugljenim hidratima i šećerima, poput kukuruza, pšenice i voća.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstGrinje kod morskih prasića
Sledeći tekstToplotni udar kod činčila

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime