Naslovna PETOPEDIJA PSI Upala pluća kod pasa

Upala pluća kod pasa

1
upala pluca petface

Upala pluća je bolest respiratornog sistema kod pasa. Ona je zarazna i može biti izazvana bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima, alergijskim ili drugim infekcijama. Javlja se često kao sekundarno oboljenje usled neke druge bolesti, jer je tada imunitet znatno oslabljen. Plućno tkivo obično strada kod pasa koji se drže u neadekvatnim životnim uslovima, na hladnom i vlažnom mestu. Takođe, pas može da pati od upale pluća zbog nelečenih prehlada, bolesti grla ili gornjih disajnih puteva. Kod nekih pasa ovo može biti i hronično oboljenje, a često se javlja u akutnom obliku.

Simptomi
Simptomi upale pluća su najpre visoka temperatura i otežano disanje. Ponekad disanje može biti i bolno. Javlja se kašalj koji može biti ili suv ili produktivan, kao i žućkasto-beli iscedak iz nosa. Pas gubi apetit, mršavi, brzo se umara, naročito pri većem naporu, depresivan je i letargičan. Zbog otežanog disanja se javlja iscrpljenost, a može doći i do povraćanja, ako su kašalj i sluz veoma izražena. Ako se dobro oslušne disanje, može se čuti i šištanje koje dolazi iz plućnog tkiva.

Dijagnoza i lečenje
Čim se primete prvi simptomi, treba se obratiti veterinaru. On će postaviti dijagnozu kliničkim pregledom psa, analizom krvne slike i pregledom rentgenskog snimka grudnog koša.

petopedija-upala-pluća-kod-pasa-2
Rendgen pluća

Najpre treba da ustanovi šta je tačan uzrok upale pluća. Bakterijska upala se leči primenom antibiotika koji mogu da se daju preko injekcije ili oralnim putem, a ostale se leče simptomatski. Ako je u pitanju upala kao sekundarno oboljenje, najpre treba primeniti terapiju za primarno oboljenje, pa onda lečiti i upalu.

Ako je u pitanju teži slučaj, može se desiti da pas bude priključen na infuziju. Usled jako otežanog disanja, životinja se priključuje i na kiseonik. Osim odgovarajućih lekova, u toku terapije ljubimac treba da dobija i kombinaciju vitamina i minerala u cilju jačanja imuniteta i stabilizovanja opšteg stanja organizma.

Preventiva
Psu je neophodna adekvatna nega i ishrana da bi se zaštitio od upale pluća i drugih bolesti. Treba voditi računa da uvek boravi u čistom, suvom i toplom prostoru. Za jačanje imuniteta i otpornost organizma na viruse i bakterije psu treba davati hranu bogatu vitaminima i mineralima. To se najbolje postiže granuliranom hranom renomiranih proizvođača koja sadrži sve potrebne sastojke za normalan i zdrav razvoj ljubimca.

Fizička aktivnost je takođe veoma bitna za zdravlje svakog psa. Redovna i besprekorna higijena prostora i nega ljubimca, pomaže u sprečavanju bilo kog oboljenja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSrčana oboljenja pasa
Sledeći tekstUpoznajte zebe

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime