Naslovna OSTALE PTICE UPOZNAJTE OSTALE Upoznajte zebe

Upoznajte zebe

0
zebe petface
petopedija-zebe-2
Prelepa zeba

Zebe potiču iz Australije gde žive u grupama od 40 do 100 ptica. Kada se pojave ekstremni uslovi za život, počinju selidbu formirajući jato koje ponekad broji i hiljadu jedinki. Životni vek zeba iznosi od 5 do 15 godina. Postoji preko 100 vrsta ovih ptica. Masovno se uzgajaju u kavezima jer nisu mnogo zahtevne u pogledu držanja.
Zebe su izuzetno društvene, ali samo sa drugim pticama. Najbolje je držati ih u paru. Po pravilu se zebe istog pola dobro slažu. U društvu ljudi su vrlo plašljive i ne vole da se maze i drže u rukama. Mužjaci su za razliku od ženki, izvrsni pevači. Zebe su veoma živahne i vole da lete. Kada zeba stigne u svoj novi dom, potrebno joj je vreme kako bi se privikla na novu sredinu. U tom periodu je ne treba često premeštati.
Zebe brzo sazrevaju i spremne su za parenje već sa 11 do 12 nedelja. Poželjno je da se sa razmnožavanjem ne počinje pre 6-9 meseci. U toku perioda parenja, kavez treba postaviti na mirno mesto i ne premeštati ga. Zebama je dok traje period parenja, dnevno potrebno od 14 do 16 sati svetla. U kavez treba postaviti gnezda. Poželjno je da budu na nekom višem mestu u kavezu. Gnezda mogu otvorena i zatvorena. Zatvorena gnezda se najčešće prave u obliku duplje. Mogu biti i u obliku kutija, sa jednim otvorom preko kojeg ptice ulaze u gnezdo. Unutrašnjost gnezda se može obložiti senom, perjem, finim čistim krpicama, vunicom ili sitnim grančicama. Deo materijala treba ostaviti u kavezu, kako bi zebe same mogle da urede gnezdo.

Ženka izleže od 3 do 8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Mladi se izležu nakon 14 dana, a nakon 20 dana napuštaju gnezdo. U periodu hranjenja mladih, roditeljima su potrebni posebni vitaminski dodaci ishrani.

petopedija-zebe-3
Poziranje za Petopediju

Oprema
Zebama je potreban kavez minimalnih dimenzija 60x40x40 cm. S obzirom na to da su male, treba paziti da rešetke kaveze nisu preširoke. Kavez treba staviti na tiho i mirno mesto. Mogu se držati i napolju. U tom slučaju svakako treba da budu zaklonjene od kiše i promaje. Zebe podnose temperaturu u rasponu od 5 do 30 stepeni celzijusa. U kavez treba staviti posudicu za hranu i vodu, kao i kadicu za kupanje. Obavezan dodatak su i prečke i ljuljaška, kao i različite igračkice. Pod kaveza treba prekriti specijalnim peskom za ptice.

Ishrana
Osnovna hrana za zebe su gotove mešavine semenki. Uz to, zebe se mogu hraniti i spanaćem, listovima maslačka, rendanom šargarepom, krastavcima, jabukama i bananama. Obavezna je i sipina kost da bi zebe unosile dovoljno kalcijuma. Povremeno im se mogu ponuditi i ljuske jajeta. Hrana im uvek mora biti dostupna, kao i voda. Vodu treba menjati svaki dan.

Zdravlje
Zdrava zeba je živahna, ima čisto i uredno perje, a oči su joj čiste i širom otvorene. Ukoliko zeba nema apetit, nakostrešena je, apatična, ili ukoliko joj je izmet promenio boju i izgled, obavezna je poseta veterinaru. Čistoća kaveza je veoma bitna jer se na taj način sprečavaju bolesti i zaraze. Kavez jednom nedeljno treba isprazniti i detaljno ga oprati vrelom vodom. Posudice za hranu i vodu treba čistiti svakodnevno, prilikom sipanja hrane i menjanja vode.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUpala pluća kod pasa
Sledeći tekstIgračke za kuniće

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime