Naslovna GLODARI ČINČILA Upoznajte činčile

Upoznajte činčile

0
činčile petface
petopedija_cincila_3
Činčila pozira za Petopediju

Činčíle su maleni glodari, koji svoje poreklo vuku iz suvih i gorskih predela Južne Amerike. Početkom 20. veka donete su u SAD i Kanadu, gde postaju omiljeni kućni ljubimci. Ime su dobili po indijanskom narodu “Chincha”. Kako su činčile noćne životinje, idealne su za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima. Velike su razlike u karakteru svake pojedine činčile. Ima nežnijih i mirnijih, ali isto tako i pravih malih dominantnih “harambaša”. Izuzetno su inteligentne životinje. Životni vek im je 15 – 20 godina. Za razliku od ostalih sisara kod kojih iz korena raste jedna dlaka, kod činčila iz korena raste 50-60 dlačica. Zahvaljujući odsustvu lojnih i masnih žlezda, krzno nikada nije priljubljeno uz telo, već stoji uspravno, a pri tome nema ni neprijatnog mirisa. Debljina dlake je i do deset puta manja nego kod većine drugih krznaša. Sve su to faktori koji su doveli do ogromne potražnje za njim. Prvobitno su držane samo zbog krzna, međutim zahvaljujući neodoljivo ljupkom izgledu postale su omiljeni kućni ljubimci širom sveta.

Ponašanje
Činčilama treba dati dosta vremena da se prilagode. Kada im se prvi put prilazi, treba se kretati polako i govoriti tiho da se ne preplaše. Treba dopustite da prvo onjuši, a vrlo brzo će se navići na novo okruženje. Ukoliko  vlasnik želi da je uzme, ne sme je vući i dizati za krzno, već je lagano obuhvatiti rukama. Nikako se ne sme agresivno juriti. Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu da žive same. Ukoliko žive od mladosti u društvu sa drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile sa novom jedinkom jer tada znaju da budu vrlo agresivne. Činčila se može pariti sa šest meseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine. Prosečno se činčila pari tri puta godišnje i okoti 1 – 4 mladunaca. Graviditet traje 109 – 120 dana.

petopedija_cincila_1
Šta jede činčila

Nega
Higijena je pola zdravlja, a to važi i za činčile. Kavez im treba čistiti jednom nedeljno. Činčile su veoma pedantne i čistoću održavaju kupanjem u vulkanskom pesku i to svakodnevno. Za to postoje posebna kupatila sa pokretnim poklopcem koji otvaramo onda kad želimo da im omogućimo pristup pesku, a o tome više na OVOM linku.

Oprema
Najbolje bi bilo da pre nego što nabavite samu životinju, obezbedite i odgovarajući smeštaj. Pravilo za kaveze je što veći to bolji. Najbolji su oni koji se dižu u visinu, jer činčile obožavaju da se penju. Više informacija o kavezima na OVOM linku.

Ishrana
Činčilama ponudite gotovu hranu za činčile, seno, listove radiča, maslačka, jabuku, suvo voće i obavezno vodu. Najbolje ih je hraniti uveče kada su budne i aktivne. Ipak, detalje o pravilnoj ishrani potražite na OVOM linku.

PROČITAJTE I: kako činčila komunicira!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana morskih prasića
Sledeći tekstIshrana akvarijumskih ribica

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime