Naslovna PETOPEDIJA MAČKE USKRŠNJE OPASNOSTI PO LJUBIMCE: Ovi dani mogu biti opasni, kuća je puna...

USKRŠNJE OPASNOSTI PO LJUBIMCE: Ovi dani mogu biti opasni, kuća je puna neprimerenih stvari!

0
uskrsnje opasnosti po ljubimce petface

Uskršnji praznici su vreme kada se okuplja cela porodica, razmenjuju pokloni, farbaju jaja spremaju praznične trpeze. Ovi dani ispunjeni radošću mogu biti opasni za naše ljubimce. Domovi su prepuni raznih stvari koji predstavljaju veliki izazov za njih, a nikako im nisu primereni. Obratite pažnju na sledeće stvari ali i ponašanje vašeg ljubimca neposredno pre i tokom Uskrsa.

Sirova jaja

Jasno je da je za spremanje tradicionalnih farbanih jaja neophodno pripremiti veću količinu ove namirnice koja važi za najbolji i najizdašniji izvor proteina. Međutim, kada to kažemo, mislimo na tvrdo kuvana, a ne sirova jaja. Glavna opasnost preti od Salmonele. Slučajevi zaražavanja salmonelom iz jaja nisu preterano česti – ali čemu rizikovati. Pored toga, unos većih količina sirovog belanca može dovesti do nedostatka biotina u organizmu koji je vitalan za zdrav metabolizam i procese vezane za nervne, digestivne i kardiovaskularne sisteme. Dakle, prilikom pripreme jaja za farbanje, držite ih dalje od svojih ljubimaca, a kada završite sa kuvanjem i farbanjem, slobodno ih počastite ali bez preterivanja.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO SE MAČKA ČEŠE: Preosetljivost na prazite ili alergijske reakcije?

Ukrasi za farbana jaja

Plastična ili papirna trava, folije, mašnice, prigodni ukrasi i igračkice i slične sitnice su uobičajeni dodaci korpicama ili posudama u kojima se drže uskršnja jaja. Sve to je veoma privlačno našim ljubimcima. Uglavnom ih grickaju i progutaju. Rezultat je – opstrukcija u digestivnom traktu. Pored mehaničke opstrukcije (strano telo) ove sitnice mogu prouzrokovati gastroenteritis, a u nekim slučajevima krajnje opasan pankreatitis. Često se mora pribeći hirurškoj intervenciji kako bi se neki predmeti uklonili iz organizma ljubimca. Obratite pažnju na povraćanje, dehidraciju, slabost, gubitak apetita, nadutost ili bol. Odmah potražite pomoć veterinara.

uskrsnje opasnosti po ljubimce petface

Boja za jaja

Većina komercijalnih boja koje se koriste za farbanje jaja su bezbedna za jelo, ali nije loša ideja da pre upotrebe proverite ispravnost bilo koje boje koja se stavlja na hranu. Utvrđeno je da pojedine boje imaju kancerogeno dejstvo kod miševa, pa shodno tome postoji i dilema koja je vezana za njihov uticaj na ostale ljubimce. Ako već treba da birate, preporučujemo da izbegavate bilo kakvu boju u hrani kada se radi o psima i mačkama. Uostalom, njima boja ne igra veliku ulogu prilikom izbora hrane. 

Čokolada

Uvek ista priča. Čokolada je štetna i otrovna za pse i mačke, a i sve ostale vrste kućnih ljubimaca. U većim količinama, nije preporučljiva ni deci ali je obavezna tokom Uskršnjih praznika. Čokoladna jaja i zeke u najrazličitijim oblicima i veličinama predstavljaju mamac kome ni jedan ljubimac ne može odoleti. Teobromin i kofein kojih u čokoladi ima u velikim količinama su otrovni za pse i mačke. Srećom, mačke nisu preterano veliki ljubitelji slatkiša pa tako ni čokolade. U svakom slučaju, čokoladu držite van domašaja ljubimaca, pogotovu što uskršnja „izdanja“ po pravilu imaju i aluminijumsku foliju.

Slatkiši sa ksilitolom

Razni kolači i torte sasvim su uobičajene poslastice tokom Uskršnjih praznika. U mnogim domaćinstvima se umesto šećera sve više koristi veštački zaslađivač ksilitol. On se može naći i u pekarskim proizvodima, žvakama bez šećera i komercijalnim slatkišima koji se deklarišu da nemaju šećer. Ksilitol oslobađa insulin u krvotok psa i izaziva ekstremni pad šećera u krvi. To može da izazove prestanak rada jetre pa i smrt. Zanimljivo je da je ovako negativno dejstvo ksilitola za sada utvrđeno samo kod – pasa!

uskrsnje opasnosti po ljubimce petface

Masna hrana

Za mnoge Uskrs bez jagnjetine, prasetine ili neke šunke i nije Uskrs! Preterivanje u masnoj hrani može dovesti do poremećaja u radu želuca pa i pojave pankreatitisa koji je opasan po život. Ovo se odnosi na ljude ali isto važi i za pse i mačke. Ako mislite da su samo masniji delovi opasni – grešite. Svinjetina i jagnjetina su generalno masni tako da ukoliko svom ljubimcu dajete samo „krtinu“ niste baš napravili mnogo manju grešku. Pored toga, ne zaboravite da im ne dajete kosti koje ostanu posle prazničnog obeda. Psi i mačke nisu kostojedi već mesojedi i kosti u njihovom slučaju nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Kao uostalom ni nama.

Alkoholna pića

O štetnosti alkohola ne treba trošiti previše reči. Zbog male veličine pasa i mačaka u odnosu na nas ljude unet alkohol ima mnogo jače i pogubnije dejstvo. Alkohol u krvi pasa izaziva ubrzan pad šećera i telesne temperature što može da dovede do različitih epi napada, konvulzija i smetnji u disanju. Da naravno, alkoholna pića su tradicionalno prisutna na prazničnim trpezama ali to ne znači da ljubimce ne treba držati na bezbednoj udaljenosti od svake vrste alkohola.

uskrsnje opasnosti po ljubimce petface

Držanje svih potencijalno opasnih predmeta i stvari van domašaja naših kućnih ljubimaca je najbolji način da osiguramo njihovu bezbednost tokom Uskršnjih praznika. Pored toga, bilo bi dobro i da se upoznate sa promenama i simptomima koji bi mogli da ukažu da je pas došao u kontakt ili konzumirao nešto što je po njega opasno. To će vam pomoći da brzo reagujete i potražite odgovarajuću pomoć kod veterinara.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVeć 30 godina je udovica, svaki dan joj je bio težak, a onda joj je poseta JEDNOG PSA, promenila život!
Sledeći tekstNASILJE U ZAJEČARU: Pas pretučen, pa bačen ljudima pred kapiju!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime