Naslovna VESTI PSI Šta da radite ako vidite da neko drži psa u nehumanim uslovima?

Šta da radite ako vidite da neko drži psa u nehumanim uslovima?

1

Pas vezan kratkim lancem, u blatu, bez posude sa vodom. SLika, tačnije slike, koje nažalost često vidimo na društvenim mrežama uz pitanje – KOME SE OBRATITI?

– Apsolutno niko nije reagovao. Sedam dana kasnije, ovo živo biće je i dalje na lancu, u blatu, bez posude sa vodom. Da li je Veterina Beograd svesna odluke po kojoj mora da postupa, upitao je jedan sugrađanin na Tviteru uz fotografiju psa, koji živi u lošim uslovima.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja vlasnik prema njima mora da “postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da obezbedi uslove za držanje i negu životinja koji odgovaraju vrsti, rasi, polu, starosti, kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima i osobinama u ponašanju i zdravstvenom stanju životinje”. Zakon kaže i da je držalac životinja odgovoran za “život, zdravlje i dobrobit životinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se životinji ne nanosi nepotreban bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda”.

To stoji na papiru, a da bi i u praksi bilo tako veterinarska inspekcija u toku svojih redovnih aktivnosti, tokom čitave godine kontroliše uslove u kojima ljubimci žive, uporedo sa kontrolom zdravstvene zaštite, objašnjavaju za NOIZZ iz Uprave za veterinu.

– Jedan inspektor nedeljno kontroliše pet gazdinstava u tri naseljena mesta. To može biti i češće u slučaju prijava, vanrednih nadzora ili zbog suzbijanja zaraznih bolesti ukoliko se pojave, navode u Upravi.

Ukoliko uoče nepravilnosti oni donose rešenje o korektivnim merama. To znači da vlasnik ima rok u kome mora da stvori bolje uslove za boravak životinja, jer u suprotnom ide kod sudije za prekršaje. Tada mu preti kazna od 5.000 do 50.000 dinara, o čemu odlučuje sudija i inspekcija nema mogućnost da utiče na visinu kazne.

Teorija o psećim godinama pada u vodu: Svaki pas drugačije stari!

U Upravi navode da je teritorijalna pokrivenost inspektorima zadovoljavajuća i da se postupci prema nesavesnim vlasnicima rešavaju u zakonskim rokovima. Međutim, sam rad na terenu ne prođe uvek glatko.

uslovi petface

– Često smo izloži neprijatnim situacijama u kojima moramo da tražimo i pomoć policije, jer vlasnici odbijaju da nas puste u dvorište. Kada se suočimo s tim, moramo od suda da tražimo nalog za uviđaj u stambenom prostoru, kažu u Upravi.

Pesma ženkice koju su vlasnici ostavili u azilu: „Danas sam umrla“!

Oni pozivaju građane da svaku uočenu nepravilnost prijave nadležnom veterinarskom inspektoru, jer oni po svakoj prijavi izlaze na teren. Ukoliko imaju problema sa pronalaženjem nadležnog inspektora, mogu pisati i na mejl adrersu vetinspekcija@minpolj.gov.rs, a oni će svaku prijavu proveriti.

Izvor: Noizz.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZbog stresa na poslu POLICIJSKI PSI NA TERAPIJI: Opuštaju se uz muziku i klimu!
Sledeći tekstLJUBAV KOJA TRAJE 16 GODINA: Klepetan stigao u zagrljaj svoje Malene!

1 KOMENTAR

  1. Glavni krivci za zlo koje vlada Srbijom su veterinarski inspektori Uprave za veterinu, pokusajte da prijavite, videcete.
    To je leglo korumpiranih nesavesnih sluzbenika, podnela sam više prituzbi-bez rezultata, par krivicnih prijava, bez rezultata, jer “riba smrdinod glave”.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime