Naslovna VESTI PSI Da li i vaš ljubimac voli da “degustira” papuče?

Da li i vaš ljubimac voli da “degustira” papuče?

1

Da li ste se ikada zapitali šta je sve u stanju vaš ljubimac da “degustira” i šta sve može završiti u njegovom stomaku? Ako ste vlasnik nekog ljubimca i primetili ste da vam neke stvarčice nestaju iz doma, nemojte se začuditi ako su one zapravo završile u stomaku vašeg ljubimca!

Ne biste ni verovali šta sve veterinari vade iz stomaka životinje prilikom hiruških intervencija!

Klikeri, ženske najlon čarape, metalni novčići, kamenje, dečije igračke…samo su neki od predmeta koji su jako zanimljivi za naše kućne ljubimce!

Pročitajte još:
NA REDU JE: Veliko prolećno sređivanje dlake!

Teško je definisati razlog zbog čega gutaju sve te neverovatne stvarčice! Ponekad ih privlače stvarčice jakog mirisa, ponekad oblika. Verovatno sve započne kao puka radoznalost, njuškanje, igra, zatim malo po malo počinju da žvaću, gutaju i onda nastaju problemi.

vaš ljubimac petface

Veći deo progutanih predmeta, vaš ljubimac će lako izbaciti povraćanjem, pogotovu pas. Strana tela koja će on relativno lako izbaciti napolje su komadići kosti, delovi papuča ili gumenih igračaka.

Ono što može napraviti veliki problem i dovesti čak i do hiruškog zahvata, jesu predmeti slični ženskim najlon čarapama, udice za pecanje, pa čak i konac sa iglom na jednom kraju. Kao što primećujete, to su predmeti koji se lako zabodu u deo želuca ili su jako tanki i lepe se za zidove želudca i hiruški zahvat je onda nezaobilazan!

Pročitajte još:
DOKAZANO: I mace mogu biti anemične!

Jedno od najboljih rešenja jeste – sklanjajte male predmete van dometa vašeg ljubimca! Dozvolite mu da se igra njegovim igračkama! Naučite ga koje su igračke njegove i budite dosledni u tome, jer vaš ljubimac neće razumeti ako mu danas date da se igra klupkom od starih, pohabanih čarapa, a sutra mu zabranite igru sa novim!

Kao što primećujete, najčešći razlog koji dovodi do gutanja predmeta i problema izazvanih gutanjem, kod naših ljubimaca jeste naša nedovoljna pažnja! Zato, sklonite sve primamljive stvarčice iz vidokruga vašeg ljubimca, a neka njegova omiljena igračka bude baš ona napravljena za njega – plišana, krpena, ona koja pluta, kotrlja se, skakuće ili svetli u mraku!

I naravno da ponovimo: šetnja i igra su lek za sve slične probleme, jer dosada i samoća su u korenu i ovog “problema sa žvakanjem papuča, čarapa , igračaka”…

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstFORTAN CERVICO: Za jak imunitet vašeg ljubimca!
Sledeći tekstPRESLATKI SU: Pas i beba dele sve – i krevet i plišane igračke!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime