Naslovna VESTI PSI DA LI I VI OVO RADITE: 5 najčešćih grešaka u VASPITAVANJU I...

DA LI I VI OVO RADITE: 5 najčešćih grešaka u VASPITAVANJU I PREKOREVANJU pasa! (VIDEO)

0
vaspitavanju i prekorevanju petface

Imati psa velika je odgovornost. Oni nisu igračke koje možete odbaciti kada postane teško, oni su bića kojima je potrebna nega i koje je potrebno učiti, odgajati i socijalizovati. Tako da kao i sva druga bića, i psi ponekad čine greške. Nekada naprave stvari koje nikako ne bi trebalo iz neznanja, nekada iz dosade, a nekada da vam pokažu da im nešto nije po volji.

U takvim situacijama potrebno je ispravno postupiti i na pravilan im način pokazati da su negde pogrešili i da učinjeno nije valjalo da naprave. Mnogi vlasnici čine greške kada su u pitanju odgoj i grdnje. Ovo su neke od najčešćih grešaka:  

1. Vikanje na psa dosta nakon počinjenog dela, ako svog psa kažnjavate nakon što je prošlo previše vremena od onoga što je učinio, činite veliku grešku. Psu često neće biti jasno zašto to radite, jer nije učinio ništa. U tim će trenucima spustiti glavu, gledati u pod, pa čak i lizati vlasnika samo kako bi ga smirio, ali neće znati da je učinio nešto loše. 

PROČITAJTE I:

OVA ŽENA JE SJAJNA: Slepo kuče, bačeno na deponiju, ONA JE UDOMILA bez razmišljanja! (VIDEO)

2. Preterivanje s kaznom, ako psa udarate, preterano vičete ili ga zatvarate predugo u boks ili prostoriju u kojoj je sam, to može gadno uticati na njegovo ponašanje. Takvim kaznama plašite psa, a posledice mogu biti kobne. Može se dogoditi da pas postane agresivan i da napada vas i druge ljude. Psu je dovoljno malo oštrijim tonom pokazati da je učinio nešto što ne valja, nasilje nikada ne donosi ništa dobro. 

3. Trljanje njuške u urin i izmet, psima se nekada može omaknuti, no to ne sme biti razlog da im gurate njušku u izmet. Ako to učinite, pas će obavljanje nužde povezati s vašim besom i često se dogodi da nakon toga pas ne želi da obavlja nuždu pred vama. Imaće ogroman strah od obavljanja nužde i bojaće vas se. Dovoljno im je reći da to nije dobro te ih nagraditi svaki puta kada nuždu obave vani. Na taj će način naučiti gde, kako i kada smeju obavljati nuždu. 

DA LI I VI OVO RADITE: 5 najčešćih grešaka u VASPITAVANJU I PREKOREVANJU pasa! (VIDEO)

4. Zabranjivanje režanja, iako nije ugodno uhu, a ni oku, režanje je normalna stvar. To je jedan način pseće komunikacije. Psi putem režanja žele da kažu “ne prilazi mi” ili “nemoj mi to raditi”, a ako mu zabranite režanje, mogu nastati problemi. Može doći do toga da će vaš pas nenajavljeno ugristi ili povrediti nekoga, a to vam nikako ne treba. 

5. Nedoslednost, ogromna je greška kada ste nedosledni u onome što ih učite. Ako tri dana psa učite da nikako ne sme na krevet, a četvrti mu dan to dopustite, zbunićete ga. Psi vole da se drže reda i rasporeda i jedino na takav način mogu učiti, stoga budite redovni i držite se jedne stvari i jednog načina na koji ih učite stvari.

Da li ste nekada ovako grešili?

Izvor: Index.hr

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA: 

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.