Naslovna VESTI PSI VAŽNO JE ZNATI: Sunce je (ne)prijatelj ljubimaca!

VAŽNO JE ZNATI: Sunce je (ne)prijatelj ljubimaca!

0
sunce i psi petface

Stiglo je dugo očekivano sunce, a temperature konačno dokazuju da je proleće među nama. U svakom trenutku tražimo način da se osvežimo, a stručnjaci savetuju puno tečnosti. Da mogu da govore, naši ljubimci bi nam sigurni smo, poručili samo jedno: “Sklanjajte me sa sunca!” Životinje, nemaju mogućnost da se znoje celom površinom tela, tako da mogu podneti neuporedivno kraće vreme na suncu u odnosu na ljude.
“Zaštita od sunca je takva gnjavaža”, reći će mnogi. Možda, ali ipak je OBAVEZNA ako želite da ostanete zdravi! Kako vi – tako i vaši četvoronožni prijatelji! Možda zvuči neverovatno, ali i psi mogu da izgore na suncu, posebno ako imaju tanko krzno i osetljivu kožu.
U izvesnoj meri, pas se može hladiti preko usta i jezika, ali granica do toplotnog udara je vrlo tanka. I ovo ne treba nikako shvatiti kao šalu, jer kada ljubimac doživi toplotni udar, vrlo lako može uginuti. Ostavljanje ljubimaca “samo na kratko” u automobilu, na suncu, koštaće ga toplotnog udara! Verujte nam, temperatura u kolima i sa poluotvorenim prozorima, može dostići neverovatnih 10 stepeni više i to za samo nekoliko minuta. Poruka je jasna – NIKADA ne ostavljajte ljubimca u automobilu!
I redovne aktivnosti – trčanje, šetnje i slično – mogu biti opasne po vašeg psa. Zlatno pravilo glasi: Ukoliko je napolju za vas pretoplo – i za vašeg psa je! Dakle, ili izlaske pomerite za kasno popodne ili jednostavno trčite bez svog drugara. Ako je ljubimac previše osetljiv, može dobiti i opekotine od hodanja po vrelom asfaltu!

Redovno kupanje svakako će pomoći da se ljubimac rashladi, a postoje i neki šamponi koji u izvesnoj meri štite ljubimce od sunca i zračenja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOTKRIVAMO: Ko to mrzi kućne ljubimce?!
Sledeći tekstSPREMITE MARAMICE: „Ja sam pas, živo biće, a ne stvar“!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime