Naslovna VESTI PSI PRIČA IZ BEOGRADA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Veterinari su predložili eutanaziju. A...

PRIČA IZ BEOGRADA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Veterinari su predložili eutanaziju. A onda je staford Maza spasao život maltezeru Luni!

0
Veterinari petface

Priča u kojoj glavnu ulogu imaju Veterinari, jedan staford i jedan maltezer. I mnogo ljubavi. I smeha, radosti, tuge,.. Priča uz koju ćete se smejati i plakati u isto vreme!

U julu 2013. godine, Luni, malenom maltezeru, dijagnostikovan je jetreni šant u kasnom stadijumu. Ukratko i pojednostavljeno, jetreni šant ili Liver Shunt je stanje pri kome deo krvi u telu mimoilazi jetru i ide direktno u srce. Toksini se na ovaj način, a posebno amonijak, sakupljaju u krvotoku i pas dobija napade oduzetosti zbog povišenog nivoa amonijaka. Nažalost, veterinari ne daju velike šanse za preživljavanje psa u ovakvom stanju, posebno u kasnom stadijumu – u kakvom je bila malena Luna!

Veterinari petface

– 26. jula 2013. godine pala je u komu, a veterinar ju je poslao kući. Predložio je uspavljivanje, jer navodno “to je bilo to”. Prva dva dana bila su veoma kritična – nije se budila, živela je od infuzija koje je primala. Međutim, život našeg malenog borca, dobio je neverovatan tok, za Petface ispričala je Nevena Ninković.

Pročitajte još:
KRALJEVO: Hrabri labrador spasio svoju drugaricu Tifani, iz rupe duboke dva metra!

U to vreme, Maza, staford i drugi ljubimac u Neveninom domu tada je imala štence!

Veterinari petface

– U početku nam ništa nije bilo jasno, samo smo konstantno prisustvovali sceni gde Maza “vuče” Lunu u kotilicu kod štenaca, liže joj šape,.. Luna je tada spavala na improvizovanom krevetu u dnevnoj sobi, a Maza stalno pored nje – nijednog trenutka se nije odvajala od nje, kroz smeh se seća Nevena.

Luna je polako počela da ”dolazi sebi”, a ono što je usledilo u narednih mesec dana je stanje budne kome u kojoj je Luna živela! Šetala je, jela, ali nije znala za sebe. Ujedno, nije poznavala ni vlasnicu, likove, glasove. Nikoga! Osim njene Maze.

Veterinari petface

– Luna je dozvoljavala da joj se Maza približi, da je liže, gura, dok smo je mi za terapiju hvatali tako što bismo “u letu” bukvalno prebacili beli čaršav preko njene glave. Bilo je pretužno, ali znali smo da jedino tako može da preživi. Možda, seća se Nevena tih mučnih dana u porodici Ninković.

Pročitajte još:
Ovaj pas heroj spasio je svoju vlasnicu nakon njenog pada litice!

U tom periodu, bila je stalno gladna i proždrljivo je krala hranu, a Maza je stalno svoje granule nosila Luni, skidala sa stola (što i dan danas radi) i nosila do nje. Tada se njihov ritual znao – kada štenci završe sa sisanjem, Maza odlazi do Lune i „izvodi“ je u šetnju.

– Kažem “izvodi”, jer su psi posle napada šanta dezorjentisani, gledaju u jednu tačku, vrte se u krug i potrebna im je pomoć u apsolutno svemu, dodaje Nevena.

Veterinari petface

Konačno se Luna vraća u stanje normale sredinom avgusta, te 2013. godine. Nevena naglašava da su je čak četiri poznata veterinara savetovala isto – “eutanazirajte Lunu” – i da su sa čuđenjem gledali u njih svako put kada bi je Nevena dovela na terapiju i plaćala joj velike troškove lečenja!

Veterinari petface

– Jedan od veterinara nam je rekao da možemo zahvaliti Mazi, stafordu, što je Luna danas živa. Stalnim “dosađivanjem”, lizanjem, guranjem njuškom, proveravanjima… naterala je Lunu da se pokrene, objašnjava nam Nevena.

Danas su Luna i Maza, razume se, NAJBOLJE DRUGARICE! Jedino što je neobično u vezi ovog dvojca je što u slučaju pobune, maltezer brani staforda 😀

Veterinari petface

– One spavaju zajedno, jedu zajedno, kradu hranu iz kuhinje zajedno. Naša priča je kao iz filma, za kraj je navela Nevena.

Kada čujemo ovakve priče, kada ih sa radošću pišemo vama i kada budemo bar na ovaj način deo njih – SRCE NAM JE PUNO! NIKADA, ALI NIKADA, NE ODUSTAJTE OD SVOJIH LJUBIMACA JER ČUDA SE DEŠAVAJU AKO U NJIH VERUJETE!
Pogledajte i VIDEO ovog preslatkog dvojca!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRE I POSLE: Najtužniji pas na svetu postao je najnasmejaniji kućni ljubimac!
Sledeći tekstHUMANOST: Labrador Mejsi donirao krv za macu Rori i tako joj spasio život!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime