Naslovna VESTI VRATILE SE RODE U BARANDU, ALI U NOVO GNEZDO: Lokalna samouprava morala...

VRATILE SE RODE U BARANDU, ALI U NOVO GNEZDO: Lokalna samouprava morala da popravi načinjenu štetu

0
vratile se rode u Barandu. petface

Oduvek se verovalo da rode vole Barandu, ali niko baš nije mogao da tvrdi da li je to isključivo zbog samog mesta ili se radi o sasvim simpatičnoj slučajnosti.

Kada se čuveno gnezo roda urušilo zbog radova na elektromreži, zabrinuti meštani su uputili molbu lokalnoj samoupravi koja je brzo i reagovala.  Već početkom februara na mesto prirodnog gnezda montirali su veštačku metalnu platformu, sa nadom da će brzo postati novo gnezdo.

PROČITAJTE I:

10 SAVETA DA ZABAVITE PSE U KARANTINU: Dok traje vanredno stanje – EVO NEKOLIKO SAVETA ZA IGRU! (VIDEO)

LJUBIMCI KOLEGE: Kako izgleda rad od kuće sa ljubimcem! (VIDEO)

NASILJE SE NE ZAUSTAVLJA: Pas je doživeo strahovit udarac koji mu je odneo “POLA LOBANJE”! (VIDEO)

Da podsetimo, svi žitelji Barande su bili ponosni na veliko gnezdo roda staro 40 godina, koje je postalo i svojevrsna turistička atrakcija i zaštitni znak sela u kojem se snimala poznata serija “Vratiće se rode”.

Kako navode iz Elektrodistribucije Pančevo, niko se nije nadao da će prilikom demontiranja i premeštanja žica gnezdo da se uruši.

Svega nekoliko dana kasnije zajedničkom akcijom lokalne samouprave i JP „Mladost“ Opovo, ali uz stručne konsultacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na istom mestu postavljena je metalna platforma na novom betonskom stubu. Ljudi koji su montirali novu platformu su se potrudili da sve to izgleda kao novo gnezdo pa su postavili i osnovu od granja, nadajući se da će biti dovoljno primamljivo mesto kom bi se rode vratile.

vratile se rode u Barandu. petface

Na radost svih meštana povratak roda se i dogodio. Početkom marta, prvo se pojavio mužjak, a potom i ženka i novo gnezdo su dogradili za potrebe zasnivanja svoje male, ptičje porodice.

Da li je reč o istom paru koji je tu godinama boravio, ostaje da se vidi. Važno je da na uglu ulica Petra Drapšina i Borisa Kidriča u Barandi ponovo sleću rode.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNIKO NIJE ZASLUŽIO OVO: Pas koji je živeo na deponiji (VIDEO)
Sledeći tekstOVO SU PRAVI HEROJI: I psi pomažu u borbi protiv COVID-19 (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime