Naslovna VESTI PSI ZAPAMTITE: I lutalice su životinje!

ZAPAMTITE: I lutalice su životinje!

8
napusteni psi petface

Možemo reći da je danas se u Srbiji stanje pasa lutalica problematično koliko i pre mnooogo godina… Zablude, zablude i samo zablude…Jedna od njih je da su lutalice koje viđamo na ulici tu rođene i da su potomci pasa koji su odavno ostali bez čovekovog staranja. Da li je potrebno govoriti kolika je ovo laž? Statistika pokazuje da je svega 15% pasa koji se nalaze na ulicama gradova u Srbiji tu i rođeno. Daleko veći broj, čak njih 80% je tu dospeo zato što su izbačeni ili kao štenad ili kao odrasli psi. Aha, zapitali ste se?
Populacija pasa se danas u Srbiji ograničava na veoma surov način. Nedužne životinje ginu od automobila, od trovanja od strane ljudi, umiru od gladi… Postojanje službi za kontrolu životinja i azila za zbrinjavanje je neophodno, ali to ne može u potpunosti reštiti probem napuštenih životinja u Srbiji. Kapaciteti prihvatilišta su ograničeni i mogu da prihvate minoran broj pasa, a njihov broj se usled ljudskog nemara svakodnevno povećava na ulici.
Jedino rešenje je sprečiti priliv novih napuštenih pasa na ulicu. To se naravno može postići, ali potrebna je i volja i poštovanje nekih odbredbi. Ovde prevashodno mislimo na primenu Zakona o dobrobiti životinja i kažnjavanje neodogovrnih ljudi koji izbacuju pse na ulice. Druga i možda bitnijia akcija je STERLIZACIJA uz OBELEŽAVANJE pasa. Na taj način se stabilizuje populacija napuštenih životinja i smanjuje verovatnoća za agresivno ponašanje. Verujte, napadi na ljude su višestruko smanjeni u zonama gde se ova akcija sprovodi planski.
Postepenom sterilizacijom uz sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja broj napuštenih pasa bi za godinu dana mogao da se prepolovi, a za 5 godina da se svede na neprimetan nivo.
Dakle, i u ovom slučaju ljudski faktor je presudan..Stoga, zapitajte se i setite…Šta ste poslednje uradili kada ste videli psića na ulici…

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSJAJNA KAMPANJA: Vlasnici sa tetovažama i njihovi udomljeni ljubimci u borbi protiv stereotipa!
Sledeći tekstURNEBESNO: Reakcija mace Roki kada je saznao da je u njihov dom stigla beba! FOTO

8 KOMENTARA

 1. 04.04.SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA!!!
  UMESTO PROTESTA BIĆE ODRŽANO MIRNO OKUPLJANJE NA TRGU REPUBLIKE U 12h.OKUPIMO SE U ŠTO VEĆEM BROJU,U RUCI ĆEMO DRŽATI PO JEDAN OBROK KOJIM ĆEMO KADA SE BUDEMO RAZILAZILI OSTAVLJATI KUCAMA LUTALICAMA TJ. KUCAMA BEZ DOMA…NAHRANIĆEMO IH,POMAZITI,ZAGRLITI I OBEĆATI IM DA ĆEMO SE BORITI ZA NJIHOVE ŽIVOTE…OVAKO ĆEMO POKAZATI SVIMA KOJI ŽELE DA IH UBIJU DA NAS IMA DOSTA KOJI TO NEĆEMO DOZVOLITI,KOJE NIŠTA NEĆE UPLAŠITI KAKO BI PRESTALI DA SE BORIMO ZA NJIHOVE ŽIVOTE.POKAZATI KAKO ŠAPICE IMAJU NAS U VELIKOM BROJU KOJI SE NEĆE ZAUSTAVITI I UPLAŠITI BRANEĆI NJIHOVE ŽIVOTE!
  MIRNO OKUPLJANJE SA OBROKOM U RUCI ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE! (Molim podršku deljenjem! Hvala!♥)
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=735461636568706&set=a.105593112888898.7954.100003146286341&type=1&theater

 2. Poslednje sto sam uradila kad sam videla psica na ulici je da sam ga uzela u narucje odnela veterinaru pa kuci,19.02.15. izlecila,ocistila,ugojila i DANAS UDOMILA,a ja ostala sa moja tri,usvojena sa ulice. A resavanje problema pasa lutalica a i ostalih vrlo je jednostavno a cak i drzava od toga moze da ima koristi a sve po ugledu na susedne drzave EU.
  Ovako:Oporezovati pse koji se kupuju a istovremeno osloboditi placanja poreza one koji udomljavaju pse sa ulice ili iz azila. Zatim obavezna sterilizacija svih vlasnickih zenki,ko se ne slaze pas se stavlja u karantin,sterilizuje i posle odredjenog vremena vraca vlasniku a on mora da plati troskove.Muzjaci mogu a ne moraju biti sterilisani. Svaki onaj ko zeli da razmnozava svog psa mora da placa porez na ostvarenu dobit,jer se pretpostavlja da ce mozda jedno stene zadrzati a ostale prodati,znaci ostvaruje zaradu. Isto tako nastaviti sa akcijom sterilisanja lutalica.Naplacivati debele kazne vlasnicima koji su izbacili svoje ostarele pse na ulicu i veterinarima koji iz istog razloga uspavljuju zdrave i mlade pa i stare pse.Ovim merama bi i drzava bila na dobitku, a da bi se to i ostvarivalo mora se formirati Policija za zivotinje i sudove koji ce procesuirati ljude koji sakate,zapostavljaju,zlostavljaju zivotinje,psa,macku,konja,ovcu,kravu,kozu….nije vazno koju. Oformiti neprofitne centre za prihvat povredjenih i ranjenih zivotinja,a vlasnike koji su prouzrokovali stetu svojim zivotinjama nekim cinjenjem ili necinjenjem (izgladnjivanje do smrti) suditi na novcane kazne ( koje za teske prestupe treba da budu visoke da ih otplacuju godinu dana i vise) i kazne zatvora. Imamo primer da je u SAD covek zbog teskog zlostavljanja zivotinje osudjen na 15god.zatvora. Ovaj narod postuje i ceni samo ono sto mora debelo daplati,bilo u novcu bilo slobodom. Kad se ovo sprovede korist ce imati svi,i DRZAVA i ZIVOTINJE i LJUDI.

  • Bravo! Baš ono što bih i ja napisala, vi ste. Konstruktivan i realno izvodljiv i održiv predlog. Čak smatram da je komunalnu policiju, koja, inače, ne radi svoj posao, a plaćena je dobro novcem nas poreskih obveznika, bolje zameniti policijom za životinje.

 3. I, kakve rezultate su akcije CNR odnosno uhvati, sterilisi, pusti, dale u gradovima gde se vec neko vreme primenjuju, npr. Novi Sad? Slabe, rezultata ima, ali nisu neki. Naravno zbog toga sto se vlasnici resavaju svojih ne sterilisanih ljubimaca, na taj nacin sto ih napustaju. Nije dovoljno samo CNR, kao sto je i napisano u tekstu, ali nece biti dovoljno ni kaznjavati neodgovorne vlasnike. I kucne ljubimce treba sterilisati. A najpre bi trebalo kazniti neodgovorne odgajivace, stancere, a njih u Srbiji im oko 3000. Malo li je? Dakle ako u lokalnom azilu imate priliv izranjavanih pitova i staforda, nesocijalizovanih civauva i maltezera, zapustenih bolesnih i starih lovackih pasa, nije problem u azilu nego u vasem komsiluku.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime