Naslovna VESTI PSI LJUBIMCI NA RADNOM MESTU smanjuje stres, ali imaju i druge prednosti!

LJUBIMCI NA RADNOM MESTU smanjuje stres, ali imaju i druge prednosti!

0
ljubimci na radnom mestu petface

Mnogo puta su dokazane prednosti držanja životinja kao kućnih ljubimaca. Zato nije ni čudo da veliki broj ljudi ima bar neku vrstu životinje o kojoj se brine u svom domu. Ali, da li ste se zapitali koje su prednosti držanja ljubimca na radnom mestu. Ukoliko imate mogućnost da razgovarate sa svojim pretpostavljenima o tome da dovodite svog psa ili mačku na svoj posao, iskoristite ove argumente.

  1. SMANJENJE STRESA NA RADNOM MESTU

Poznato je da psi, mačke, različite ptice, glodari i ribice drastično utiču na oslobađanje od stresa kod ljudi. Radno mesto je definitivno prostor koji izaziva najviše stresa kod zaposlenih. Kratki rokovi za ispunjenje zadataka, veliki obim posla, užurbanost, stalna komunikacija sa velikim brojem saradnika, brige, zadati ciljevi, utiču na to da se većina zaposlenih oseća krajnje napeto, nervozno i umorno. Samo jedan pogled u oči vašeg psa ili mačke u radnom okruženju dovešće do opuštanja i svojevrsnog resetovanja napetosti i nervoze. Samim tim će i produktivnost i kvalitet rada zaposlenih biti veća. Istraživanja koja su rađena u nekim kompanijama koje omogućavaju dovođenje kućnih ljubimaca na radno mesto su pokazala da je nivo stresa kod zaposlenih sa ljubimcem drastično niži. Nasuprot njima, kod zaposlenih, vlasnika ljubimaca koji nisu dovodili ljubimca na posao nivo stresa je bio čak viši nego kod onih koji nemaju ljubimca u svom domu. Pauze tokom rada vlasnici sa ljubimcima koriste mnogo kvalitetnije jer se druže sa svojim psom ili mačkom što takođe doprinosi većoj opuštenosti.

ljubimci na radnom mestu petface

  1. PODSTIČE DUŽE RADNO VREME

Ovaj argument će obradovati gazde, tj poslodavce ali verovatno ne i same zaposlene. Ko voli da radi više nego što mora? Međutim, ako imate ljubimca u kancelariji, bićete iznenađeni koliko će vam biti lakše da se zadržite nešto duže kako bi završili izveštaj koji upravo radite. Ovo je i naučno dokazano. Jedno istraživanje koje je rađeno u 50 kompanija, pokazalo je da one kompanije koje dozvoljavaju držanje ljubimca na radnom mestu imaju zaposlene koji su spremniji da ostanu prekovremeno. I ne samo to, ove kompanije imaju i niži procenat odsustva sa posla! Razumljivo, zaposleni sa ljubimcem koji je pokraj njih bolje su skoncentrisani na radne obaveze jer ne razmišljaju šta njihov pas radi kod kuće pa je i produktivnost veća i bolja.

PROČITAJTE I:

 ZAŠTO PAS IMA PROLIV: Veliki broj vlasnika kaže da im je proliv najveći problem kod ljubimca?

  1. POBOLJŠAVAJU SE MEĐULJUDSKI ODNOSI IZMEĐU ZAPOSLENIH

Budimo realni, svako na poslu ima nekog saradnika koga jednostavno ne podnosi. Međutim, šta ukoliko baš ta osoba ima na poslu umiljatu labradorku ili macu? Dokazano je da će doći do potpuno drugačijeg odnosa prema toj osobi. Odjednom se pojavljuju nove teme za razgovor i komunikaciju. Javlja se briga za životinju, komunikacija sa njom koja se prenosi i na vlasnika. Osoba koju do tada niste baš prihvatali postaje ličnost o kojoj nikada niste razmišljali na drugi način osim kao negativnoj. Tako se ojačavaju odnosi među zaposlenima mnogo više nego na bilo kom team building događaju ili aktivnostima koje na prilično veštački način pokušavaju da povežu zaposlene.

ljubimci na radnom mestu petface

Dakle, prednosti držanja ljubimca na radnom mestu su nesumnjive. Međutim, to i nije baš tako jednostavno sprovesti u delo. Neki preduslovi moraju biti ispunjeni kako se ceo koncept ne bi pretvorio su svoju suprotnost. Najpre treba misliti na zdravstvene uslove. Važno je da prisustvo psa ili mačke neće ugroziti zdravlje ostalih zaposlenih. Tu pre svega mislimo na eventualne alergijske reakcije zaposlenih. Pored toga, svaka životinja koja boravi u radnom prostoru mora biti socijalizovana, vakcinisana protiv zaraznih bolesti, zaštićena od spoljnih i unutrašnjih parazita. Potrebno je obezbediti adekvatan prostor u kome će ljubimac boraviti tokom radnog vremena. Danas se sve češće sreću tzv. open space radni prostori koje deli veći broj zaposlenih. Ponekad se radi samo o radnim stolovima a ponekad o jednostavnim boksovima. Ukoliko postoje zaposleni koji se ne slažu sa politikom držanja ljubimaca na radnom mestu, treba obezbediti odvojenu prostoriju u kojoj će boraviti ljubimci. Naravno, ukoliko sami radite u kancelariji ljubimac može biti sa vama ali treba obratiti pažnju na njegovu reakciju naprilikom ulaska ostalih zaposlenih. Važno je da postoji i prostor za šetnju van radnog mesta a idealno je ako postoji prostorija za druženje tokom pauze. Naravno, svaki vlasnik mora voditi o higijeni prostora. To se pre svega odnosi na odpale dlake ili perje, ostatke hrane, a o izmetu da ne govorimo. Za ljubimca treba obezbediti hranu i svežu vodu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHRABAR BORAC: Mače nađeno u kutiji na kiši, ima rak, svi ga vole i njegovo krzno ih podseća na plišano!
Sledeći tekstUMILJATA, NEŽNA i SOCIJALIZOVANA, ali niko se ne javlja zbog nje! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime