Naslovna PETOPEDIJA PSI Simptomi bolesti piroplazmoze: Šta je piroplazmoza?

Simptomi bolesti piroplazmoze: Šta je piroplazmoza?

1
piroplazmoza krpeljska groznica babezioza petface

Simptomi bolesti koje će „poslati” piroplazmoza su samo jedan od načina da spasite život svom psu. Simptomi bolesti su podmukli, zato piroplazmozu morate dobro „upoznati”.
Piroplazmoza je parazitska bolest. Izaziva je protozoa babezia kanis, koja parazitira u crvenim krvnim zrncima, a prenosi je krpelj, koji je u organizam životinje unosi preko pljuvačke. Zbog toga je poznata je i pod nazivom babezioza. Interesantan podatak je da se babezija kod krpelja prenosi sa generacije na generaciju, a da bi se pas zarazio potrebno je da parazit sisa krv između 12 i 24 sata. Nekada je  bolest bila najaktuelnija u proleće, kada postoje vremenski uslovi u kojima su krpelji aktivni i kada su simptomi bolesti bili očigledniji. Danas, sa promenom klimatskih uslova prisutna je tokom cele godine. Bolest može da se vrati i posle nekoliko godina ukoliko dođe do stresom izazvanog pada imuniteta ljubimca

Simptomi bolesti
Kada se ovaj parazit nađe u organizmu psa, širi se po telu i ulazi u crvena krvna zrnca zadužena za dopremanje kiseonika do ćelije organizma. Pošto su eritrociti razoreni parazitima, ćelije ne primaju dovoljno kiseonika i tada se pojavljuju simptomi bolesti kao što su umor, bezvoljnost, bledilo i malaksalost.

Simptomi bolesti koji su karakteristični su i izuzetno visoka temperatura, kao i tamna boja mokraće, a moguća je i pojava krvi u izmetu.

S obzirom da je piroplazmoza, kao i sami simptomi bolesti, izuzetno podmukla bolest, postoji i veliki procenat smrtnosti kod pasa koji ne dođu na vreme kod veterinara.

petopedija-piroplazmoza-2
Krpelj prenosi piroplazmozu

Čak i ako je vaš pas preležao ovu bolest, treba potražiti pomoć veterinara ukoliko primetite krpelja na njemu, jer se nikad ne zna da li je dotični krpelj nosilac ovog oboljenja ili ne.

Dijagnostika i lečenje
Prvi simptomi bolesti trebaju biti i prvi alarm! Laboratorijska analiza krvi je pouzdan način u dijagnozi oboljenja. Pod mikroskopom se u krvnom razmazu mogu uočiti eritrociti napadnuti parazitom. Veterinarska terapija podrazumeva davanje odgovarajućeg leka koji ubija parazita i potpornu terapiju, kako bi se organizam što pre oporavio. Lek nikako nemojte sami davati psu već samo po preporuci i pod kontrolom veterinara. Preporučuje se i povećan unos vitamina, kako bi se omogućio lakši oporavak i pospešio imunitet. Uobičajena je i terapija antibioticima kako bi se sprečile sekundarne bakterijske infekcije.

Preventiva
Preporučuje se da psa obavezno štitite od samih krpelja nekim od sredstava protiv ovih parazita, Protiv ovog oboljenja ne postoji vakcina, pa su prvi simptomi bolesti i prevashodno upotreba antiparazitika obavezna, kako vašeg ljubimca ne biste prepuštali na milost i nemilost milionima krpelja. Trudite se da vaš ljubimac bude zaštićen od potencijalnih napada krpelja svih 365 dana u godini. Na sreću, danas to nije nikakav problem, s obzirom na veliki broj proizvoda na našem tržištu koji su namenjeni upravo zaštiti kućnih ljubimaca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBesnilo: Da li je besnilo najopasnija bolest današnjice?
Sledeći tekstObuka pasa – Kakva obuka pasa postoji i šta ona podrzumeva?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime