Naslovna PETOPEDIJA PSI Kako da izbegnete alergije na žitarice kod pasa?

Kako da izbegnete alergije na žitarice kod pasa?

0

Alergije na hranu su sve prisutnije kod pasa. Iako su po učestalosti najbrojnije na neke od proteina, sve čašće se beleže i one koje uzrokuju žitarice, a pre svega gluten. Žitarice u gotovo svim komercijalno pripremljenim hranama predstavljaju pretežni sastojak, bilo da se radi o kukuruzu ili pšenici. Kao i u slučaju svih alergijskih reakcija i ove se mogu javiti odmah, ali i nakon više godina stalne izloženosti alergenu u zavisnosti od toga kako će organizam vašeg ljubimca reagovati.

Alergije kod pasa se manifestuju sasvim drugačije nego kod ljudi. Dok se kod nas na prvom mestu javljaju smetnje u disajnom sistemu kod ovih ljubimaca simptomi se uočavaju na koži. Zbog toga pažnju obratite na sledeće znake:

  • svrab
  • pojačano češanje
  • crvenilo kože
  • hronična infekciju uha
  • diskoloracija stopala jer ih pas previše liže
  • osip na koži
  • gubitak dlake
  • suva i perutava koža
  • gastrointestinalni problemi

Pročitajte još: Da li se vaš ljubimac češe više nego obično?

U slučaju da primetite ove simptome što pre potražite pomoć veterinara. Proces dijagnoze nije baš jednostavan i zahteva dosta upornosti od strane vlasnika. Svodi se na upotrebu eliminacionih dijeta kojima se postupno utvrđuje na koji sastojak u hrani pas negativno reaguje. U slučaju da je veterinar vašem psu dijagnostifikovao alergiju na žitarice, lečenje i proces oporavka su relativno jednostavni.

Potrebno je da uklonite hranu, poslastice i sve ostalo što ih sadrži. Nakon što se ovo uradi, simptomi bi trebalo da se povuku i pas će postati „onaj stari“. Naravno, tu je i onaj neprijatniji deo koji se tiče terapije iskomplikovanih kožnih reakcija jer pas zbog intezivnog svraba može da napravi ranice koje se po pravilu inficiraju nekim drugim patogenima.

Sam  proces “prebacivanja” ljubimca na drugu vrstu hrane ponekad nije tako jednostavan ali se mora biti uporan. Hronične infekcije i iritacije kože će se zalečiti i neće se više javljati dok god ne vraćate žitarice u njegovu ishranu. Njegov imuni sistem će prestati da reaguje preterano i vratiće se svojoj normalnoj snazi.

Pročitajte još: Kako prepoznati dijabetes kod pasa?

Danas na tržištu postoji veliki broj hrana koje ne sadrže gluten pa čak i onih koje u svom sastavu nemaju ni jednu žitaricu. Ove kvalitetne hrane sa više mesa, izvor su kvalitetnih proteina. Lako su svarljive i obezbeđuju psu ugljene hidrate iz drugih izvora umesto iz žitarica koji mu daju preko potrebnu energiju.

Ne zaboravite da nikada psu kome je utvrđena alergija na žitarice ne dajete bilo kakvu hranu koja u svom sastavu sadrži žitarice čak ni u minimalnim količinama. Posebno se to odnosi na one vlasnike koji imaju naviku da ponekad svog ljubimca nagrade nekim komadom peciva. Cena lečenja prevazilazi svo zadovoljstvo koje oseća pas zbog ovakve poslastice.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJasmina i Saraba su ostavljene kujice, jer su PRESTARE!
Sledeći tekstRECITE ZBOGOM BRIGAMA: Da uvek znaš gde ti je pas – tu je Move tracker!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime