Naslovna PETOPEDIJA PSI Putovanje sa psom

Putovanje sa psom

1
putovanje sa psom petface

Kada vlasnik odluči da krene na putovanje sa kućnim ljubimcem potrebno je da se predhodno dobro informiše i pripremi. Vlasnik mora znati šta mu je sve potrebno od opreme za bezbedno putovanje sa psom. Isto tako mora znati šta je potrebno od dokumentacije za  putovanje za psom.

Oprema
Najvažniji deo opreme koji vlasnik mora imati za putovanje bez obzira na to kako putuje i koliko daleko je transporter. Transporteri za pse se proizvode od čvrste plastike kao i od platna za manje pse. Što se tiče izbora transportera treba voditi računa da on bude komotan za  psa odnosno da ljubimac ima dovoljno prostora u njemu. Transporter mora imati dobru ventilaciju i protok vazduha. U njega se može ubaciti i ćebe koje pas inače koristi u kući da bi mu bilo udobnije.
Ukoliko se putuje automobilom poželjno je praviti češće pauze da bi ljubimac malo protegao noge ili vršio nuždu. Ne treba ga hraniti tokom vožnje jer mu može pripasti muka i može lako povraćati. Ukoliko se pas izvodi napolje, uvek treba da bude u pratnji vlasnika. Obavezno treba poneti vodu i ne ostavljati psa samog u automobilu ukoliko je jako toplo napolju jer može dobiti toplotni udar.
Ukoliko se putuje vozom ili autobusom vlasnik se mora se informisati o uslovima putovanja za ljubimce. Železnica Srbije dozvoljava prevoz ljubimaca isključivo u transporteru. Psi koji ne prelaze visinu od 25 cm mogu se voziti u kupeu sa vlasnikom ukoliko se svi putnici slože. Vlasnik transporter mora držati u krilu.

Nikako nije dozvoljeno da se u toku vožnje pas pušta iz transportera. Kada je vlasnik sa psom u kupeu ne plaća se dodatna karta za njega. Ukoliko je pas viši od 25 cm mora putovati u delu za prtljag.
Ako se na putovanje sa psom ide avionom, postoje neka određena pravila koja se moraju ispoštovati. Ukoliko je pas težak od 5 do 7 kg i nije viši od 25 cm može putovati sa vlasnikom u kabini. Mora biti u transporteru i smešten ispod vlasnikovog sedišta. Ako je pas teži ili viši od navedenih mera on se automatski tretira kao ručni prtljag i biće smešten u delu za prtljag. U toku leta nije dozvoljeno vađenje ljubimca iz transportera.
Psa ne treba hraniti neposredno pred putovanje da bi se izbege eventualne mučnine. Ukoliko pas inače teško podnosi putovanje treba mu obezbediti sredstvo za smirenje. Isto tako ako ljubimac ima problema sa mučninom i povraćanjem tokom putovanja mogu mu se dati sredstva protiv mučnine, ali samo uz saglasnost veterinara.

petopedija-putovanja-2
Kuca ima sva potrebna dokumenta

Dokumentacija
Da bi se bezbedno krenulo na putovanje sa ljubimcem potrebna je i određena dokumentacija za psa. Ukoliko je u pitanju putovanje  gde se ne prelazi granica Srbije, dovoljna je odgovarajuća potvrda od veterinara. Pas pre toga mora biti redovno vaksinican i mora biti čipovan. U tom slučaju, izdavanje potvrde neće biti problem. Potvrdu izdaje ovlašćena bilo koja ovlašćena veterinarska ambulanta. Potvrda ne sme biti starija više od 48 sati pre samog datuma polaska na put.
Ako je putovanje van granica Srbije odnosno u inostranstvo postupak je nešto komplikovaniji. Pre svega ljubimac mora biti propisno vaksinisan i mora biti propisno obeležen. Na osnovu ovog veterinar će izdati potvrdu o zdravstvenom stanju psa, kao i pasoš. Sledeći neophodni dokument je Sertifikat za izlazak iz zemlje. Njega izdaje Republička veterinarska inspekcija na osnovu Potvrde o zdravstvenom stanju i pasoša. Sertifikat važi 4 meseca od dana poslednje vakcinacije ili do isteka roka vakcinacije ukoliko je taj period kraći od 4 meseca.

Ukoliko se putuje u zemlje Evropske Unije osim gore navedenih dokumenata potreban je i još jedan dokument. To je potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom. Ovu potvrdu izdaje laboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije. U Srbiji je to Pasterov zavod u Novom Sadu. Potrebno je da prođe mesec dana nakon zadnje vakcine kako bi se psu mogla izvaditi krv i uraditi analiza na visinu titra antitela.
Pre nego sto se krene na putovanje sa psom treba se raspitati u ambasadi zemlje u koju se putuje o uslovima za putovanje i boravak ljubimca u toj zemlji. Dešava se da uslovi variraju od zemlje do zemlje. Da ne bi dolazilo do neprijatnih situacija preporučuje se da se vlasnik informiše na vreme. Kada se stigne na željeno odredište, vlasnik treba da posveti više pažnje svom ljubimcu. Psi mogu biti veoma veseli i razdragani što su konačno pušteni napolje pa mogu napraviti i neku neprijatnost. Da bi se  to sprečilo psa nikako ne treba ostavljati samog.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPlavo-žuta ara
Sledeći tekstLISTA NEPRIJATELJA: Trovanje kućnom hemijom kod pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime