Naslovna VESTI Kako se uređuju PRAVA vlasnika kućnih ljubimaca i njihovih komšija i gde...

Kako se uređuju PRAVA vlasnika kućnih ljubimaca i njihovih komšija i gde potražiti pomoć kada se ona krše, kada ljubimac ŽIVI U ZGRADI?

0
zivi u zgradi petface

U ranijim tekstovima govorili smo o tome šta sve zakon propisuje u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca, ali time su se otvorila vrata za nova pitanja koja treba da raščistimo. Šta raditi, ako po svim propisanim pravilima držimo psa u stanu, ali i pored toga imamo probleme sa drugim stanarima i koja su prava stanara u odnosu na vlasnika kućnog ljubimca u stambenoj zgradi?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje prvom moramo da vidimo šta zakon propisuje, odnosno šta sve zabranju je u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca.

ĆUTANJE O ZLOČINU JE UČEŠĆE U NJEMU: Evo šta treba da uradite ako ste svedok nasilja nad životinjama!

-Zabranjeno je držanje pasa i ostavljanje istih bez nadzora držaoca na balkonu, terasi i lođi koja pripada stanu. Izuzetno, psi se mogu držati i u zajedničkim prostorijama stambene zgrade (perionica, prostorija za sušenje rublja, prostorija za rad organa upravljanja zgradom, prostorija za smeštaj opreme za tekuće održavanje zgrade) po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova zgrade, na način kojim se obezbeđuje njihova dobrobit, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dobrobit životinja, rečeno je za PetFace iz Komunalne policije Beograda.

zivi u zgradi petface

Odlukom je dozvoljeno uvođenje psa u lift stambene zgrade ukoliko je prazan. Prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika stambene zgrade, pas mora biti na povocu pod neposrednom kontrolom držaoca. Psi se mogu držati u dvorištu stambene zgrade, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

Više o tome ŠTA ZAKON PROPISUJE PROČITAJTE NA: Šta ZAKON PROPISUJE u vezi držanja pasa kao kućnih ljubimaca?

Ukoliko ispoštujemo sve propise, a naši susedi se žale na lajanje i buku koju pravi pas, šta tu može da se uradi i ko je nadležan, pitanje je na koje vlasnici i njihovi susedi traže odgovor.

-Pitanje je za KOMUNALNU INSPEKCIJU OPŠTINE na kojoj se nalazi sambena jedinica. Regulisano je Odlukom o načinu držanja kućnih ljubimaca i Odlukom o kućnom redu, donosi ih lokalna samouprava na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima. Nadzor je poveren komunalnoj inspekciji lokalne samouprave, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Uprave za veterinu za PetFace.

Uprava za veterinu nam je priložila i jedan primer koji može bliže da opiše sličnu situaciju.

PRIMER iz beogradske Odluke o kućnom redu za koji je predviđena novčana kazna i za fizička lica  i za pravna lica. Član 25. stanari mogu, u skladu sa posebnim propisima, držati pse, mačke i druge životinje, samo u svojim stambenim prostorijama, u kom slučaju su dužni da vode računa da te životinje na stvaraju nečistoću u zajedničkim prostorijama i da ne narušavaju mir i tišinu u zgradi.

KOJA U VAŠA PRAVA u slučaju da vas napadne pas?

Iz Komunalne policije Beograda nam napominju da se u vezi buke pored obraćanja stranke nadležnoj inspekciji opštine, stranka može obratiti i Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda u ulici 27. marta broj 43-45, koji u vršenju inspekcijskog nadzora nad radom inspekcije opštine može rešenjem naložiti preduzimanje mera za otklanjanje navedenog problema.

-Shono navedenom, ukoliko po oceni inspekcijskog organa, postoje pretpostavke, da sprovođenje njegovih izvršnih odluka, neće biti moguće bez prisustva komunalnih policajaca, obrazloženim zahtevom će se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne policije, koja će u skladu sa članom 4. Zakona o komunalnoj policiji, pružiti pomoć nadležnim organima grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama koje na osnovu odluke skupštine grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka, navode iz Komunalne policije Beograda za PetFace.

zivi u zgradi petface

Nije redak slučaj da se dogodi da komšije napadnu verbalno, pretnjama ili fizički vlasnike ljubimaca iz svoje zgrade, takav slučaj se mora prijaviti najbližoj stanici MUP-a.

-Što se tiče pretnji koje neko može da uputi vlasniku psa, neophodno je da se obrati policijskoj stanici MUP-a na teritoriji na kojoj se nalazi, kako bi preduzeli mere iz okvira svoje nadležnosti, obzirom da u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog dela, navode iz Komunalne policije Beograda.

Dobro se upoznajte sa svojim pravima i obavezama, kao vlasnik ljubimca, ali i kao komšija, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju i kako biste sve probleme rešili na pravi način.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAko imate probleme zbog lajanja vašeg malog psa, evo kako ga naučiti da NE LAJE!
Sledeći tekstDva buldoga pomažu devojčicama da prebrode SMRT OCA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime