Naslovna VESTI SJAJNO: U ovom rezervatu postavljeni su televizori kako bi se životinje osećale...

SJAJNO: U ovom rezervatu postavljeni su televizori kako bi se životinje osećale „kao kod kuće“!

0
životinje petface

Zaposleni u rezervatu „Port Lympne“ u Kentu dosetili su se sjajne ideje kako bi se životinje koje tu žive osećale kao kod kuće! Naime, u okviru programa „Povratak u divljinu“ oni su postavili moćne televizore kompanije Sony, koji pružaju toliko jasnu i detaljnu sliku prirodnih staništa na Javi i Madagaskaru, domovini lemura i langura. Tako se ove životinje osećaju kao kod kuće 🙂

Uz pomoć najnovije tehnologije koju je lansirala kompanija Sony (rel je o 4K televizorima) lemuri i languri imaće mogućnost da vide realistične i detaljne prikaze svojih prirodnih staništa na Javi i Madagaskaru.

Pročitajte još:
PRETUŽNO: Afrika ostaje bez svog ponosa i simbola – kralja džungle!

životinje petface

Kako je istakao Sajmon Džefri, menadžer za životinje u ovom rezervatu, uvođenje televizora osmišljeno sa idejom da zainteresuje životinje za njihova prirodna staništa.

– Zaista vam se čini da ste tamo, dodao je on!

životinje petface

Inače, ova kampanja je deo čuvenog višestepenog programa „Povratak u divljinu“ u okviru kojeg se primati pripremaju za povratak u zaštićena područja svog prirodnog staništa tokom 2016. godine. Televizijski prikaz egzotičnih prašuma je jedan od koraka koji bi trebalo da pomogne lemurima i langurima da se naviknu na novo okruženje i situacije koje ih očekuju.

životinje petface

Veterinari i čuvari su takođe uključeni u proces kako bi prelazni period prošao što glatkije.

Pročitajte još:
Upoznajte “zoo damu“: Ima 24 godine i 70 životinja u svom domu! (FOTO)

Rezervat Port Lympne, jedan od najvećih parkova za divlje životinje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posvećen je zaštiti retkih i ugroženih vrsta i njihovim povratkom u zaštićena područja u divljini. Ovaj rezervat je aktivno uključen u programe razmene i uzgajanja životinja širom sveta i beleži brojne uspehe na ovom polju.

životinje petface

Bihejviorista, Dunja Kovač, objasnila je da ovakvi programi obogaćivanja životnog prostora životinja u zatočeništvu imaju za cilj da imitiraju njihovo prirodno okruženje raznim olfaktornim, auditivnim, vizuelnim ili taktilnim stimulusima.

– Na ovaj način životinje grade mehanizme neophodne za opstanak u divljini, poput sposobnosti traženja hrane, pronalaska partnera, kao i izbegavanja opasnosti. Svrha ovakvih programa je da isključe čoveka iz kontakta sa divljim životinjama kako se ne bi navikle na ljudsko prisustvo, jer time gube instinktivni strah od ljudi. Ovo se upravo postiže upotrebom raznih tehničkih uređaja, dodala je ona.

SJAJNO!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.