Naslovna VESTI NAJEMOTIVIJA PRIČA IZ RIJA: Odrekla se zlatne medalje zbog svog konja!

NAJEMOTIVIJA PRIČA IZ RIJA: Odrekla se zlatne medalje zbog svog konja!

0
zlatne medalje petface

Sedmi je dan Olipmijskih igara u Rio de Žaneiru. Danas će na teren na stotine sportista, nadmetaće se za najsjajnija odličja – zlatne medalje! Ali, jedan takmičar nam je posebno zakupio pažnju – konj Parzival.

On se više ne takmiči, a njegova vlasnica je za nas najveći heroj ovih igara!

zlatne medalje petface

Parzival je konj koji je napunio već 19 godina života. Sa njim, još od davne 2004. vežba Holanđanka Adelinda Kornelisen. Njih dvoje su u discplini “dresura” osvojili četiri evropske titule, jednu svetsku, a na prošlim Olimpijskim igrama došli do srebra u pojedinačnoj konkurenciji i bronze u timskoj. Ovde su došli po zlatne medalje.

Međutim, za Adelindu život i zravlje njenog saputnika je bilo iznad svega!

Pročitajte još:
Azil za konje „Staro Brdo“ je spasio Orku, kobilu u koju je ubrizgavan zmijski otrov!

U utorak ujutru, Adelinda je došla do štale i videla kako njen Parzival ima veoma otečenu glavu. Primetila je i da njome povremeno udari u zid. Izmerila mu je temperaturu, bila je daleko iznad uobičajene, pa je brzo pozvala veterinare. Utvrđeno je da ga je ujeo neki vrlo ozbiljan leteći insekt, ili neki od paukova, pa mu je čitavo telo, a naročito glava, bila puna otrova.

zlatne medalje petface

Adelinda se odmah dala na ispiranje organizma njenog ljubimca: tečnost mu je davana u velikim količinama ne bi li se toksini izbacili iz tela. Temperatura je bila i dalje visoka, tek neznatno manja od početne.

Pročitajte još:
Dva konja su prevalila 250 kilometara kako bi videla svog trenera na samrti!

U sredu su veterinari, kako timski, tako i lokalni, brazilski, koji su zaduženi za sve konjičke discipline na Igrama, mogli radosno da konstatuju da je Parzival sve bolje. Otok je spadao, temperatura se približavala normalnoj, pa su čak posavetovali holandsku olimpijku da ipak krene u pohod na zlato.

Izvela je svog Parzivala na borilište, jer kako kaže on je delovao srećno i spremno.

zlatne medalje petface

– Kako su nam savetovali, tako smo i uradili. Odosmo u arenu, prošli smo dva kruga. Vratimo se u štalu, temperatura pada… Ponovo teška pitanja, šta raditi? Svi znamo šta je bilo dan ranije. A opet, nikog nema da zauzme moje mesto ako se povučem, izneveriću tim. Pitanja, pitanja… Pričala sam sa nekoliko veterinara, sa trenerom tima. Svi doktori su dali zeleno svetlo. Pa, dobro, pokušaću. Groznica je spala, toksini su, dakle, izbačeni. Malo je još otečen, ali prolazi i to. Ma, dobro, idemo. I, izađemo na zagrevanje. Počela sam laganim ritmom, da se privikne. Ali, iako je prividno delovao okej, osetila sam da moj Parzival nema dovoljno snage. Rešila sam da više hoda, kako bi sačuvao energiju. I, kada smo konačno izašli na samo takmičenje, da počnemo naš nastup, osetila sam da on toliko toga daje od sebe… Istinski je to borac, nikada ne odustaje. Kako bih ga sačuvala – tog časa sam JA odustala od Igara i zlatne medalje, rekla je sjajna Adelinda!

Pozdravila je žiri, publiku, tim i otišla iz arene uz poruku:

– Moj drugar, moj prijatelj, konj koji mi je dao sve od sebe celog svog života – ne zaslužuje ovo!

NAJEŽILI SMO SE!

Izvor: Blic

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJUNACI DANA: Vatrogasci spasili pse, zatrpane ispod odrona kamenja!
Sledeći tekstPROKUPLJE: Biljana prodaje cveće, a od novca koji zaradi, brine o napuštenim psima!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime