Naslovna PETOPEDIJA ZLOČIN PRETI DA PRERASTE U TRAGEDIJU: Od otrova kojima se truju životinje...

ZLOČIN PRETI DA PRERASTE U TRAGEDIJU: Od otrova kojima se truju životinje NAJUGROŽENIJA DECA!

0
zlocin koji preti da preraste petface

Iako trovanje životinja predstavlja krivično delo i više zakona reguliše ovu oblast, činjenice govore da se broj trovanja i ubijenih životinja iz godine u godinu povećava. Imajući u vidu koja se sredstva koriste za trovanje životinja i da su ona opasna i za ljude, a posebno decu postavlja se pitanje: da li mora da se dogodi velika tragedija kako bi nadležni počeli da se bave svojim poslom u punom smislu te reči?

Dejstvo otrova i prva pomoć

Nažalost, supstance koje se koriste, a to su kumarini, odnosno otrovi protiv glodara i pesticidi poput kreozana i karbofurana ne ostavljaju mnogo mogućnosti za ukazivanje prve pomoći životinjama koje su došle u kontakt sa opasnom supstancom. Kumarini, otrovi protiv glodara deluju odloženo.

PROČITAJTE PRVI TEKST NAŠEG ISTRAŽIVANJA:

TROVANJE PASA – KOGA JE BRIGA!

-Prvi simptomi, krvarenje iz sluznica, nosa, urinarnog trakta, kroz izmet javljaju se tek kad otrov već načini ozbiljnu štetu organizmu. Samo u slučaju da vidite da je životinja pojela granule koje su najčešće jarko ružičaste boje može se koristiti aktivni ugalj ili hidrogen koji će izazvati povraćanje. Za ove otrove ne postoji specifičan protivotrov, pa će veterinari primeniti simptomatsku terapiju uz upotrebu vitamina K koji poboljšava koagulaciju krvi, objašnjava za Petface veterinar Goran Tomišić.

Kod karbofurana i kreozana posledice su mnogo ozbiljnije. Unošenjem ovih supstanci simptomi se javljaju veoma brzo, praktično odmah nakon uzimanja mamaka, pesticidi veoma brzo napreduju kroz organizam i smrtni ishod je gotovo izvestan.

zlocin koji preti da preraste petface
Kreozan

-Trovanje karbofuranom deluje na centralni i periferni nervni sistem tako što blokira prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti. Trovanje kreozanom se prepoznaje po vrlo povišenoj telesnoj temperaturi žrtve, izraženom dahtanju, ponekad povraćanju. Simptomi su i pojačano lučenje pljuvačke i malaksalost. Ovaj otrov će kod pasa izazivati temperaturu čak i do 42 C, što dovodi i do vrlo brzog smrtnog ishoda, kaže za Petface profesor doktor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Stojiljković objašnjava da se prva pomoć, sastoji od rashlađivanja otrovane životinje, nadoknade tečnosti (treba samleti pola čaše leda i pola čaše vode u blenderu i dati psu ili drugoj životinji da popije – time se postiže znatno brže hlađenje organizma) i davanja sredstava za skidanje temperature. Posebno naglašava da se morate javiti veterinaru koji će uspostaviti dijagnozu, propisati način lečenja i dati vam instrukcije.

Zabranjeni insekticidi u Srbiji

Insekticid KREOZAN je zabranjen za korišćenje 2003. godine, dok su preparati na bazi KARBOFURANA zabranjeni 2014. godine. Ovi otrovi su posebno opasni zbog činjenice da do teških posledica ne dolazi samo ukoliko se unesu u oranizam gutanjem. Samo udisanje i to veoma malih količina može da dovede do fatalnih posledica. Opasnost je u direktnoj vezi sa telesnom težinom otrovanog pa su zbog toga deca izložena ogromnoj opasnosti!

Otrova ima svuda, lako se nalaze i jeftini su

Kumarini su otrovi kojima se uništavaju glodari i oni se mogu lako pronaći u poljoprivrednim apotekama širom Srbije. Postoje različiti proizvodi za ubijanje glodara, neki su u obliku granula, neki mamaka, a neki su u formi praha. Prodaja je slobodna pa je veoma teško ući u trag osobi koja je ovu vrstu otrova nabavila i upotrebila za izvršenje krivičnog dela. Cena ovih proizvoda, u zavisnosti od gramaže seže od 100 do 500 dinara za 100 grama otrova.

PROČITAJTE DRUGI TEKST NAŠEG ISTRAŽIVANJA:

ZLOČIN BEZ KAZNE: Da li su trovači životinja zaštićeni zakonskim odredbama? (VIDEO)

Insekticidi za koje se sumnja da su najčešći uzročnici smrti, kao posledice trovanja su karbofuran i kreozan. Svi proizvodi na bazi ovih supstanci su zabranjeni za upotrebu u Srbiji, što podrazumeva da je zabranjen i promet ovih proizvoda. Ipak, mnogobrojni slučajevi trovanja ovim supstancama govore da se trovači ne obaziru na ovu činjenicu. Sagovornici sa kojima smo razgovarali na temu ovih insekticida kažu, da kreozan u Srbiju najverovatnije dolazi iz Bosne i Hercegovine i Bugarske, jer tamo nije zabranjen. Što se tiče karbofurana kao aktivne supstance, i furadana kao prozivoda koji sadrži u sebi karbofuran, za njega naši sagovornici smatraju da dolazi iz arapskih i azijskih zemalja, uglavnom preko Turske. Pre godinu dana je zabeležen slučaj da je čovek na vašaru u Senti prodavao litar furadana za 4.000 dinara. Furadan se, nažalost, prilično jednostavno lako može nabaviti preko stranih internet sajtova.

zlocin koji preti da preraste petface
Furadan

Trovanje trudnica kreozanom

Intoksikacija karbofuranom kod trudnica može dovesti do prevremene smrti ploda. Toksikološki nalazi otkrili su da je nivo otrova u krvi majki uporediv s onim u plodu. Karbofuran je očigledno prešao placentarnu barijeru u koncentraciji koja je bila dovoljna da prouzrokuje smrt ploda. On je brz reverzibilni inhibitor holinesteraze, objašnjava Stojiljković.

Opasnost otrova po decu

Svedoci smo da u je u Srbiji bilo primera postavljanja otrovanih mamaka, različitim vrstama otrova, na javne površine, pa čak i u parkove, blizu dečjih igrališta. Od otrova koji se tako postavljaju, najugroženija su deca.

-Zabeleženi su slučajevi dece koja su se igrala po poljima sa sveže zasejanim žitaricama tretiranih ovim pesticidima. Vetar je iz semena nosio slabe koncentracije karbofurana. Dolazilo je do mučnine, povraćanja i glavobolja. Zbog masovnog trovanja pasa u Srbiji moguće je u parkovima naći hranu impregniranu kreozanom što je veoma opasno za malu decu koja se igraju i nesvesno dolaze u kontakt sa njim, kazao je za Petface profesor doktor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Prema Stojiljkovićevim rečima, karbofuran je izuzetno opasan. Izložene osobe su doživele zamagljen vid, mučninu, prekomerno znojenje i osećaj slabosti.

zlocin koji preti da preraste petface

Kreozan je pesticid za zimsko prskanje voćki i vrlo je opasan za sve toplokrvne organizme. Osim za životinje smrtonosan je i za ljude. Radi se o praškastom preparatu izrazito žute boje koji je zbog toga krajnje privlačan deci.  Postoji direktna proporcija između telesne težine žrtve i unete količine otrova. To znači da i veoma mala količina otrova ugrožava život životinja i male dece. Simptomi se javljaju veoma brzo, takođe u zavisnosti od unete količine. Ponekad prođe samo nekoliko minuta ili nekoliko sati od trovanja do manifestacije veoma dramatičnih kliničkih znakova. Javljaju se: visoka temperatura, grčenje mišića, znojenje, žeđ, mučnina, povraćanje, dehidracija, umor, brzo duboko disanje, ubrzan puls, edem pluća…

Opasnost je sigurno velika, pitanje je koliko su državni organi svesni toga. Komplikovane i skupe procedure utvrđivanja trovanja, identifikacije počinilaca i sporost državnih organa, pre svega policije, tužilaštva i sudova najviše utiču na to da neodgovorni pojedinci i dalje nastavljaju sa svojim akcijama. Jasno je da nisu samo psi i mačke ili ugrožene ptičje vrste u opasnosti. Plašimo se da zbog ovakvog odnosa prema celom problemu ne dođe do neke tragedije, a da se potom svi pitamo šta smo zapravo mogli da uradimo kako bi to sprečili na vreme.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBOR: Pas vezan za drvo, žica mu se usekla u vrat – BRZOM AKCIJOM SPASEN! (VIDEO)
Sledeći tekstOVE FOTOGRAFIJE BOLE: 10 fotografija životinja koje su bile na listi da budu UBIJENE! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime