Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Grinje kod morskih prasića

Grinje kod morskih prasića

0
grinje petface
petopedija-grinje-3
Grinje (grafički prikaz)

Grinje su ektoparaziti iz roda zglavkara. Morsko prase se grinjama može zaraziti direktnim kontaktom sa zaraženom jedinkom. Takođe je moguća i zaraza putem sena ili piljevine na kojoj je boravilo zaraženo prase. Najčešće vrste grinja kod morskog praseta su šugarac, ušne grinje i grinje koje žive na krznu. Šugarac se zariva pod kožu morskog praseta gde buši kanale. Nije vidljiv golim okom. Najpodložniji ovom oboljenju su mladi prasići, prasići pod stresom i trudne ženke, jer je njihov imuni sistem najosetljiviji. Ušne grinje, kao što i sama reč kaže, žive u ušima. Grinje koje žive na krznu lako se mogu uočiti golim okom.

Simptomi

Simptomi se razlikuju u zavisnosti od vrste grinje. Tako šugarac uzrokuje nesnosan svrab na koži morskog praseta. Zbog jakog svraba, morsko prase se intenzivno i nekontrolisano češe. Zbog stalnog češanja dlaka se proređuje i opada. Na tim mestima se koža peruta i javljaju se ranice koje prerastaju u kraste. Prase je nervozno, neće da se mazi i ujeda. Od češanja se mogu razviti konvulzije. Konvulzije su napadi slični epileptičnim napadima i posle njih može nastupiti i smrt morskog praseta.

Upravo iz tog razloga ova vrsta grinje i jeste najopasnija. Morsko prase zaraženo ušnim grinjama se češe i mlatara glavom. Prisutan je i pojačan ušni vosak tamne boje. Kod težih slučajeva može doći do gubitka ravnoteže. Grinje na krznu kod morskog praseta izazivaju svrab, pa se morsko prase stalno češe.

petopedija-grinje-2
Oštećeno krzno kod morskih prasića

Dijagnoza i lečenje
Dijagnoza šugarca postavlja se na osnovu mikroskopskog pregleda uzorka uzetog sa kože. Ušne grinje i grinje koje žive na krznu veterinar lako može dijagnostifikovati vizuelnim pregledom. Za lečenje grinja koriste se lekovi iz grupe antiparazitika. Mogu se davati oralno ili topikalno – direktnim mazanjem leka na obolela mesta.

U slučaju ušnih grinja, lekovi se mogu ukapavati i direktno u uši. Terapija treba da obuhvati sve morske prasiće koji su došli u kontakt sa zaraženom jedinkom. Bez obzira što neki od njih ne ispoljavaju simptome zbog svog jakog imuniteta, ipak mogu biti potencijalni nosioci grinja.

Preventiva
Osnovna preventivna mera je redovna higijena prostora u kojem boravi morsko prase. To pre svega podrazumeva čišćenje i dezinfekciju kaveza, kao i menjanje podloge u kavezu. Takođe je neophodno i čišćenje prostorije u kojoj se nalazi kavez.

Kvalitetna ishrana bogata vitaminima i mineralima pomaže morskom prasetu da razvije jak imuni sistem u borbi protiv grinja i drugih bolesti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMetiljavost kod kunića
Sledeći tekstIleus kod morskih prasića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime