Jesen: Sinonim za linjanje! Kako pomoći ljubimcu?

Duga, negovana, zdrava kosa je ideal kome stremi svaka žena. Ovo ne treba da bude izuzetak i kada su naši četvoronožni prijatelji u pitanju – sjajna dlaka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, mekana na dodir, poput kašmira ili svile. Ali onda se dešava nešto što vi nikako ne želite da gledate – ovakva dlaka je svuda samo ne na vašem psu. Tepih vam je pretvoren u gomilu dlaka, a o fotelji i da ne prčamo. Ok, ako na sve to dodamo i godišnje doba u kome smo trenutno, jasno je da je ovo „normalna“ jesenja pojava
U ovo doba godine psi i mačke se pojačano linjaju, jer odbacuju staru dlaku i pripremaju svoje krzno za dugu i hladnu zimu. Za razliku od prolećnog linjanja kada dlake postaju krte, lomljive, ostanu bez sjaja i prorede se, u jesen linjanje nije tolikog jakog intenziteta ali traje duže nego tokom prolećnog linjanja.
pet care studio
Međutim, ukoliko pas ili mačka žive preko cele godine u kući na istoj temperaturi, onda se linjaju tokom cele godine. Ovo se objašnjava činjenicom da veća izloženost svetlu, bilo prirodnom ili veštačkom, pojačava intenzitet linjanja. Ukoliko linjanje predugo traje, a dlaka pritom gubi sjaj, ljubimcu je potrebno obezbediti što veće količine vitamina D. Do pojačanog opadanja dlake može doći tokom različitih kožnih bolesti, ali i prilikom nekih drugih bolesti (upale pluća ili prehlada) ili hormonalnih poremećaja. Zato je konsultacija veterinara kod svakog sumnjivog opadanja dlake obavezna!

Ukoliko psa redovno šišate i održavate, linjanje “nećete ni primetiti”. U našem Pet Care Studiju, stručno osoblje će pripremiti hedonizam za vašeg ljubimca, okupati ga, srediti, a ljubimac će vam uzvratiti zadovoljnim osmehom i dlakom koja sija!

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0