Naslovna VESTI ORCA: Veliki pritisak da se obori zabrana ubijanja životinja radi proizvodnje krzna!

ORCA: Veliki pritisak da se obori zabrana ubijanja životinja radi proizvodnje krzna!

0
veliki pritisak petface

„Srbija je od 01.01.2019 zakonom zabranila ubijanje #životinja radi proizvodnje krzna. Veliki uspeh nakon 15 godina kampanje „Da ih ne Okrznu!“ Trenutno postoji veliki pritisak da se obori ovaj zakon“, napisali su na svojoj stranici iz Organizacije Orca.

Na pitanje novinara Petface-a iz Orce su nam poslali prilog sa Radio Televizije Srbije kako bismo videli ko vrši pritisak na ovaj zakon.

Desetogodišnje odlaganje stupanja na snagu Zakona o dobrobiti životinja koji zabranjuje uzgajanje životinja isključivo radi krzna i kože na snazi je od 1. januara. Polemika u javnosti sve veća – ekološki aktivisti kažu da nas zakon svrstava u red emancipovanih zemalja koje shvataju da prirodno krzno ima bolju alternativu, odgajivači činčila uzvraćaju da im je oduzeto pravo na rad, navodi se na sajtu Radio Televizije Srbije.

PROČITAJTE I:

ZABRANA STUPILA NA SNAGU: Od 1. januara zabranjen je uzgoj životinja radi proizvodnje krzna!

Etika, estetika, ekologija – u svakoj od ovih oblasti postoje razlozi i “za” i “protiv2 prirodnog krzna. U Srbiji radi krzna odgajamo samo činčile. I to na tek dve farme koje sarađuju sa petnaestak kooperanata, tvrde ekološki aktivisti. Uzgajivači kažu da od ovog posla živi više od 500 porodica.

-Mora da se nađe neko rešenje da se izađe u susret ljudim koji pošteno rade svoj posao i žive od njega, izdržavaju svoje porodice i plaćaju poreze i doprinose državi, kaže na RTS Novica Predojević, uzgajivač činčila iz Kraljeva.

Imali su 10 godina da se prilagode, kažu pritivnici ubijanja životinja samo zbog krzna.

-Ekološka prljavost ove industrije ogleda se u ogromnom broju leševa koje ostavlja iza sebe, naglašava Elvir Burazerović iz Orke i dodaje da je sto životinja potrebno za jedan kvadratni metar krzna.

-S druge strane, ako znate na koji način se te životinje gaje i lišavaju života možemo reći da je to čisto zlostavljanje živiotinja, dodaje za RTS Burazerović.

Za razliku od mesa, krzno nije osnovna ljudska potreba, a zabranom smo ušli u red emancipovanih zemalja, kažu iz Orke. Predsednik Skupštinskog odbora za poljoprivredu smatra da je to licemerno, jer nije tražena zabrana uvoza krzna. Dodaje da je sporni zakon 2009. donet je bez javne rasprave, preko amandmana usvojenog na brzinu.

PROČITAJTE I: 

ISTORIJSKI TRENUTAK: Zabrana uzgoja činčila zbog krzna – STUPILA NA SNAGU!

Marijan Rističević iz parlamentarnog Odbora za poljoprivredu kaže za Radio Televiziju Srbije da je Zakon o stočarstvu iz 2016. koji je krovni zakon, prepoznao proizvodnju krzna kao stočarsku delatnost, kao proizvod životinjskog porekla.

-U obrazloženju tog zakona piše da su svi drugi zakoni uključujući Zakon o veterini, Zakon o dobrobiti životinja moraju uskladiti sa pomenutim krovnim zakonom, napominje Rističević za RTS.

Elvir Burazerović uzvraća da je Zakon o stočarstvu donet u periodu kada je uzgajanje životinja zbog krzna bilo legalno. “Naravno da je tretirao ovu delatnost s obzirom da ona od 1. januara nije legalna i Zakon o stočarstvu će morati da se uskladi sa Zakonom o odbrobiti životinja”, poručuje Burazerović.

Stav Privredne komore ide u prilog odgajivačima, jer ta grana može da donese veliki profit.

zabrana je stupila na snagu petface

-Kada bi se stvari dovele u legalne okvire ne bismo pričali o dva nego o 20 miliona evra. Taj posao dobro koncipiran, to su ljudi koji rade po jako visokim standardima, ocenjuje za RTS Veljko Jovanović iz PKS-a.

Do donošenja zabrane, u Srbiji je registrovano 16 farmi za uzgoj krznašica, podaci su Ministartva poljoprivrede. Najavljuju da će veterinarska inspekcija krenuti u kontrolu sprovođenja Zakona o dobrobiti životinja. Ukoliko ima odredbi koje mogu različito da se tumače, kažu, biće usaglašene.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.