Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Aujeckijeva bolest ili lažno besnilo kod kunića

Aujeckijeva bolest ili lažno besnilo kod kunića

0
lažno besnilo petface
petopedija-aujeksijeva-bolest-1
Aujeckijeva bolest kod kunića

Aujeckijevu bolest poznatu još kao i lažno besnilo izaziva virus iz grupe herpes. Ovaj virus najčešće se nalazi u sirovom mesu domaćih životinja, naročito svinsjkom. Virus napada centralni nervni sistem i respiratorni trakt. Nakon infekcije, u veoma kratkom roku dolazi do uginuća životinje. Česti prenosioci ovog virusa su i zaraženi pacovi ili miševi koji svojim izmetom zagađuju hranu kunića. Unosom takve hrane u organizam kunići se automatski inficiraju. Do infekcije ovim virusom može doći i direktnim kontaktom sa drugim obolelim kunićem. Ova bolest se može javiti u svim godišnjim dobima ali hladno i vlažno vreme joj najviše odgovara.

Simptomi
Prvi simptomi koji se javljaju su groznica i povećana telesna temperatura. Ljubimac je pokunjen, odbija hranu, leži i miruje. Na koži se javlja nesnosan svrab. Svrab je toliko jak da je kunić u stanju da iskida kožu i meso na mestima koja može dohvatiti. Uglavnom su to mesta na nogama jer su mu one najdostupnije. Noge su obično u ranama od prekomernog ujedanja.

Dijagnoza i lečenje
Aujeckijeva bolest se klinički ustanovljava kada su znaci bolesti jasno izraženi. U laboratorijskoj dijagnostici virus se dokazuje putem biopsije tkiva, ili obdukcijom uginulih kunića. Lečenje kod ove bolesti praktično ne postoji. Do uginuća zaraženih kunića dolazi 36 sati nakon infekcije. 

Preventiva
Pošto se Aujeckijeva bolest najčešće prenosi preko usta putem zaražene hrane treba biti obazriv oko toga kakva se hrana daje kuniću. Takođe treba voditi računa gde i u kakvim uslovima se čuva hrana za kuniće. Ako se hrana drži u blizini eventualnih prenosioca bolesti treba je izmestiti ili nabaviti drugu hranu. Ukoliko u leglu ima više kunića, bolesnog kunića odmah treba izolovati. Nakon izolovanja bolesnog kunića treba dezinfikovati ceo kavez.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana golubova: u čemu se sastoji osnovna ishrana golubova?
Sledeći tekstBoginje kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime