Naslovna GLODARI ČINČILA Enteritis kod činčila

Enteritis kod činčila

0
enteritis petface
petopedija-enteritis-kod-cincila-2
Činčila

Enteritis je infekcija digestivnog trakta, odnosno zapaljenje tankog creva. Kod činčila, ovo zapaljenje može nastati zbog jednoličnog načina ishrane kao i pokvarene hrane. Pod pokvarenom hranom se podrazumeva ona koja je ubuđala, uskisla, zamrznuta ili  otrovana nekim toksičnim materijama. Ređi uzrok može biti neka prehlada.

Simptomi
Enteritis izazva velike bolove i grčeve u predelu stomaka i konstantan proliv. Usled čestog proliva činčila je iscrpljena i u većini slučajeva će samo ležati. Takođe, zbog dugog proliva dolazi do velikog gubitka tečnosti u organizmu što dovodi do dehridatacije i malaksalosti. U stolici se može pojaviti i krv. Ukoliko se na vreme ne krene sa lečenjem enteritis može preći u hroničnu upalu creva. U najtežim slučajevima, može doći i do uginuća činčile.

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza se uspostavlja na osnovu bakteriološke analize. Na osnovu toga veterinar će prepisati odgovarajući antibiotik. Vlasnicima činčila se nikako ne preporučuje davanje antibiotika na svoju ruku, jer su mnogi antibiotici toksični po činčile. Uz terapiju lekovima, potrebno je korigovati i ishranu. Tačan program ishrane odrediće sam veterinar.

Preventiva
Pod preventivom se pre svega podrazumeva redovno čišćenje prostora gde činčila boravi. Uz to, potrebno je obezbediti adekvatnu ishranu i redovne odlaske kod veterinara.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.