Naslovna GLODARI KUNIĆ Boginje kod kunića

Boginje kod kunića

0
boginje petface
petopedija-boginje-1
Boginje pod mikroskopom

Boginje su zarazna virusna bolest. Kod kunića, boginje nisu česta pojava. Međutim, jako se brzo šire i ako se desi da se jedan kunić zarazi, bolest će se preneti i na ostale.

Simptomi
Nakon infekcije, sledi period inkubacije koji traje oko dve nedelje. Nakon toga dolazi do pojave prvih simptoma. Javljaju se plikovi koji izlaze po celom telu. Ispunjeni su gnojem i mutnom tečnošću. Može se primetiti i krvavi iscedak iz nosa. Kunići su mirni i slabije jedu. Javlja se i povremena groznica.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnozu postavlja veterinar pregledom na osnivu kliničke slike. Zbog vrlo karakterističnih i lako uočljivih simptoma, ni postavljanje dijagnoze nije teško. Neko posebno lečenjekod ove bolesti praktično da ne postoji. Bolest je lako izlečiva. Potrebno je izolovati kunića i pojačati mu ishranu posebnim vitaminskim dodacima koji će ojačati imunitet i pomoći organizmu da se izbori sa virusom. Izolacija bolesnog kunića je vrlo važna da se bolest ne bi širila na ostale kuniće.

Preventiva
Preventivne mere podrazumevaju vođenje računa o higijeni kunića i o njegovim uslovima za život. Potrebno je čistiti kavez i pravilno hraniti kunića. Takođe su neophodni i redovni pregledi kod veterinara. Kunići koji žive u zdravim uslovima za život retko se razboljevaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAujeckijeva bolest ili lažno besnilo kod kunića
Sledeći tekstBorna bolest kod kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime