Naslovna PETOPEDIJA PSI Bobteil

Bobteil

0
rase bobtejl petface

IME Bobteil (Old English Sheepdog)
PREZIME Pastirski psi i psi čuvari
NADIMAK – nanny dog – pas dadilja
VISINA – mužjak i ženka  55cm/53cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA – minimalna 30 kg
POREKLO – UK/Engleska
BOJA – sve nijanse sive ili plave su prihvatljive
ŽIVOTNI VEK – oko 10-12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV – izuzetno miran i uravnotežen, čak flegmatičan, zaštitnik

Simpatičan hod medveda, lepa dlaka, dobar temperament i možda veoma poseban glas, doprineli su izuzetnoj i munjevitoj popularnosti bobtejla, tako da ne treba da čudi da je danas mezimac u mnogim porodicama. Neki primeri ove rase nalaze se na slikama koje je naslikao Gainsboro 1771. godine. Klub ovih pasa je osnovan još davne 1888. godine, a od tada se standard vrlo malo promenio. U prošlosti su ga koristili kao goniča stoke ili za čuvanje stada ovaca. Početkom 18. veka goniči su bili oslobođeni poreza, a repovi su im podrezivani kao znak raspoznavanja. Tako su dobili naziv ˝bobtejl˝ – “bez repa”. Često se koristi u propagandnim reklamama.

Izgled
Po dugoj dlaci, načinu hoda i silueti koja liči na medveđu, bobtejl podseća na pandu. Telo i zadnje noge su mu sive, a glava, vrat, prednje noge i stomak beli. Dlaka je duga, bujna i pada preko očiju, pa je korisno vezati je na vrhu glave, da bi ljubimac bolje video.

Karakter i nega
Bobtejl je pas, stabilnog karaktera, svesan svoje snage, vrlo tolerantan prema manjim psima, ali i neustrašivi borac do smrti, ukoliko treba sačuvati svog gospodara ili njegovu imovinu. Ne trpi podređen položaj i ponižavanje. Odličan je pas za neiskusne vlasnike, pogotovo one koji su odlučili da po prvi put imaju psa za ljubimca. Ima karakterističan, prilično snažan lavež u kome se smenjuju promukli i prodorni tonovi, a sve to
zajedno zvuči kao lomljenje čaše.

Bobtejl ovčari zahtevaju svakodnevnu fizičku aktivnost, bilo u vidu umerene ili duge šetnje ili energičnog skakanja u dvorištu. Mogu živeti napolju jedino u umerenim do hladnim klimatskim uslovima, ali se strogo preporučuje da ovi psi imaju pristup kući zato što vole zajedništvo.
Dlaka bobtejl ovčara zahteva četkanje ili češljanje svakog drugog dana, u suprotnom im se dlaka može ućebati. U dlaci se može sakupljati i prljavština.BOBTEJL

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBernski pas
Sledeći tekstKanadski beli ovčar

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime