Naslovna VESTI MAČKE Kako hraniti „BIĆE SA DRUGE PLANETE“?

Kako hraniti „BIĆE SA DRUGE PLANETE“?

0
bica sa druge planete petface

Svi koji su imali priliku da žive ili se druže sa mačkom slažu se da su one različite od svih drugih ljubimaca. Njihova priroda, narav i ponašanje su jedinstveni pa nije ni čudo da ih mnogi smatraju „bićima sa druge planete“. Samim tim, postoje mnoge specifičnosti kada govorimo o brizi i nezi koju im je potrebno obezbediti. Među najvažnijim stavkama je hrana.  Svaki vlasnik mačke mora znati da je njegova ljubimica isključivi mesojed i da je njen fiziološki sistem jednostavno „naštelovan“ da sve neophodne hranjive sastojke crpi najpre iz mesa. Isto tako, od rođenja do pozne starosti, potrebe se menjaju kao i kod ljudi i drugih živih organizama. To znači da ishranu mačaka treba prilagoditi pre svega njenom uzrastu, a potom i uslovima života koje smo joj obezbedili.

Prehrambene potrebe svakog organizma zavise od stadijuma razvoja i mogućnosti da se određeni sastojci optimalno iskoriste. Svi znamo da se bebama 2 meseca starosti ne daje za obrok kuvan pasulj sa rebarcima ili musaka od plavog patlidžana. Isto je i sa mačićima. Osnovna hrana novorođenih mačića je majčino mleko. Ukoliko je majka zdrava i ima dovoljno mleka sva je prilika da će mačići, koji prvih nekoliko nedelja života sisaju, izrasti u zdrave i srećne mačke.

PROČITAJTE I:

Ishrana mačaka koje su u „godinama“ – sve što niste znali!

Kada se govori o ishrani mačaka u različitim životnim dobima sastav i oblik hrane imaju veoma važnu ulogu. Mačićima je potrebno obezbediti hranu koja sadrži veće količine energije, vitamina i minerala kako bi se pravilno razvijali. Posle pet nedelja sisanja majčinog mleka, treba ih polako navikavati na hranu koja je namenjena mačićima. Hrana treba da sadrži visok procenat proteina i masti, odgovarajuće aminokiseline, kalcijum i fosfor u adekvatnom odnosu i vitamin A. S obzirom da im tada izlaze mlečni zubi koji još uvek nisu dovoljno jaki da savladaju čvrste granule, preporučuje se korišćenje meke, vlažne hrane u kesicama. Naravno, prelazak na ovu hranu nije uvek lak, (majčino mleko je uvek slađe) ali ukoliko im se obezbedi dovoljno ukusna i hrana bogata mirisom cela stvar postaje mnogo jednostavnija. Kada počnu da menjaju mlečne za stalne zube, mačićima se može dati granulirana hrana prilagođena mladuncima koja je specifična po tome što ima nešto mekšu strukturu kako bi im se olakšalo žvakanje.

bica sa druge planete petface

Hrana u kesicama

Hrana u kesicama WHISKAS® Junior u ukusnom sosu pomaže mačetu da raste srećno i zdravo. Obezbeđuje snažnu prirodnu odbranu. S obzirom da je mačićima potrebno u proseku oko 10 dnevnih obroka, a da su po pravilu prilično alavi, pripremljeni su mali komadići koji ne opterećuju njihove male stomake. Sadrži krajnje pažljivo odabrane prirodne sastojke i odgovarajuće vitamine, minerale i aminokiseline. Pored toga, ova hrana se preporučuje i gravidnim mačkama kao i onima koje doje mačiće zbog visoke energetske vrednosti koja je neophodna u ovakvim, po organizam veoma zahtevnim periodima.

Do prve godine života, količine potrebne energije se ne smanjuju. Mačka se i dalje razvija ali u igri troši neverovatne količine energije. Uostalom, ko je imao mače sasvim dobro zna gde će se ljubimac sve popeti i šta sve neće raditi kako bi se zabavio i istražio okolinu. Njihov imuni sistem je sada već potpuno formiran ali prilikom ishrane treba imati u vidu i potrebu za probioticima koji će obezbediti zdravu crevnu floru i bolje funkcionisanje sistema za varenje.

bica sa druge planete petface

Ishrana odrasle mačke takođe ima svoje specifičnosti. Do 7. godine života joj treba obezbediti dovoljne količine proteina životinjskog porekla kao i odgovarajuće vitamine, minerale i aminokiseline. Taurin ima važnu ulogu u ishrani i očuvanju dobrog zdravlja svake mačke. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu života i aktivnostima. Kod više od 50% mačaka je utvrđena manja ili veća gojaznost! Ukoliko im se obezbedi kvalitetna i izbalansirana hrana, potrebno je voditi računa o količinama u odnosu na aktivnost mačke. Kućne mačke su obično nešto manje aktivne ukoliko im se ne obezbedi stimulacija u vidu redovnih igara u kojima će trošiti svoju energiju. Važno je da vlasnici prate uputstvo o količini potrebne hrane na dnevnom nivou koje je naznačeno na pakovanju ali i da ovu količinu prilagođavaju ili koriguju ukoliko primete da se mačka goji ili da gubi na telesnoj težini. U oba slučaja treba se konsultovati sa veterinarom kako bi se isključile neke bolesti koje se manifestuju povećanjem ili gubitkom težine.

Mačke uživaju u životu

Ne zaboravite da su mačke veliki uživači u životu. Vlažnu WHISKAS® hranu prosto obožavaju ali ne samo zbog izvrsnog ukusa i mirisa. One savršeno prepoznaju hranu koja prija njihovom organizmu. Cink i suncokretovo ulje u hrani obezbeđuju zdravlje kože i krzna a svi znamo koliko mačke pažnje poklanjaju izgledu, čistoći pa samim tim i zdravlju svoje dlake. Pored toga, uravnoteženi odnos minerala podržava zdravlje urinarnog trakta koji često kod mačaka predstavlja ozbiljan problem.

bica sa druge planete petface

Stare mačke, posle desete godine uglavnom vreme provode dremajući i čisteći svoje krzno. Nema više jurcanja po kući, skakanja po nameštaju, veselih igara sa igračkama… Nije retko da se jave i prvi simptomi artritisa, bol u koštano-zglobnom sistemu i otežano kretanje. Smanjena fizička aktivnost znači da treba promeniti i sastav hrane koja joj se daje. Starijim mačkama nisu više potrebne visoke količine energije u hrani. To znači da im treba davati hranu koja ima manje ugljenih hidrata i masti ali sa visokokvalitetnim životinjskim proteinima i vlaknima. Oni obezbeđuju veliku svarljivost i nutritivnu iskoristivost sastojaka. Posebnu pažnju treba posvetiti antioksidantima u hrani koji usporavaju proces starenja ćelija neutrališući prisustvo slobodnih radikala.

Za kraj jedna važna informacija za sve koji se suočavaju sa problemom čestog odbijanja hrane koji je uobičajen kod mačaka. One vole da menjaju, kako ukuse tako i oblik hrane. Ukoliko ne postoji medicinski razlog odbijanja hrane sva je prilika da imate ljubimca koji voli promene jer mu jednostavno dosadi jedna ista hrana. WHISKAS® je obezbedio veliki izbor i kada se radi o obliku, a posebno ukusima. Vlažna hrana se može naći u sosićima ili želeu, a granule imaju više oblika kako bi mačkama bilo zanimljivije kada ih jedu. Isto tako, mačke mogu da biraju između ribe, piletine ili govedine koje su pripremljene da zadovolje i najprobirljivije ljubimice.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstVIDEO ZAPALIO INTERNET: Napušteni pas ugledao vezanog psa i DAO SVE OD SEBE DA GA OSLOBODI!
Sledeći tekstBRAVO DO NEBA: Dva psa spasila BEBU OD UJEDA KOBRE! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime