Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Trovanje sobnim biljkama kod mačaka

Trovanje sobnim biljkama kod mačaka

1
trovanje biljkama petface

Poznato je da mačke rado jedu travu, jer im ona pomaže da se reše dlaka koje su im se nakupile u želucu, ali i da dođu do nekih vitamina. U nedostatku trave, mačke često znaju da se posluže sobnim biljkama ili cvećem, što može biti i te kako veliki problem jer one nisu u stanju da razlikuju koje su biljke „jestive“ a koje škodljive, odnosno otrovne. Od velikog broja saksijskog cveća koje se nalazi u stanovima, samo mali broj vrsta nije opasan za naše kućne ljubimce. Čak i suvo cveće, koje predstavlja fantastičnu dekoraciju u dnevnim sobama, može da bude opasno za naše mačke.

U tri najveća neprijatelja među cvećem spadaju kaladijum, filodendron i difenbahija. Naime, njihovo lišće sadrži kristale, koji će se poput iglice zabosti u sluznicu jezika ili usta, što potom dovodi do oticanja njuške i jezika i jakog bola. Čak mogu da izazovu epileptične napad kod maca. Između ostalih, na ovom opširnom spisku nalaze se popularne sobne biljke poput raznih puzavica, poinsetije – božićna zvezda, paprati, begonije, hrizantema, anturium, fikus, pa čak i asparagusa koji je čest sastavni deo buketa. Moramo skrenuti pažnju na ljiljane: sve vrste ovog cveća, koji se naročito kupuje i poklanja povodom praznika su izuzetno toksične i mogu prouzrokovati akutno oštećenje bubrega, koje na žalost, u većini slučajeva završava fatalno. Takođe, biljke aloe vera jesu štetne zbog visokog sadržja saponina.

Biljke koje NEĆE naškoditi vašim ljubimcima spadaju u grupu lekovitih i to su: bosiljak, majčina dušica, hmelj i valerijana koja se inače naziva i mačija trava.

SIMPTOMI
Povraćanje i proliv su prvi simptomi trovanja sobnim biljkama. Pored povraćanja i proliva, posledice mogu biti i daleko teže, pa čak i smrtne. Može se primetiti da maca obilno slini, ima sužene zenice, tikove i cvokoće zubima, da joj smeta svetlo i jači zvukovi, a na svaki dodir je preosteljiva.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Pri prvoj sumnji da je mačka pojela neku otrovnu biljku, treba hitno otići veterinaru. Ukoliko je došlo do trovanja sobnim biljkama, dobro je da vlasnici znaju koju je vrstu njihov ljubimac konzumirao. To će u mnogome pomoći veterinarima u efikasnijoj reakciji i rešavanju nastalog problema. Imajte na umu da iznuđeno povraćanje NIJE dobra ideja!

PREVENTIVA
Preventivne mere su jasne – držite biljke što dalje od mačke. Biljke gajite u ograđenim delovima bašte ili u visećim saksijama koje mačke ne mogu dohvatiti. Takođe, biljke se mogu naprskati gorkim sprejom koji se kupuje u radnjama za kućne ljubimce, a ulaženje i kopanje u saksijama može se sprečiti tako što će se zemlja u saksijama privremeno pokriti aluminijumskom folijom po kojoj mačke ne vole da hodaju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOcicat
Sledeći tekstŠTA JE VRLO VAŽNO ZNATI: Toplotni udar kod pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime