Naslovna PETOPEDIJA PSI Bišon

Bišon

0
rase bison petface

IME                           KOVRDŽAV BIŠON
PREZIME                 kućni pas
NADIMAK                 Tenerifski bišon
VISINA                      mužjak i ženka  23-30 cm / 23-28 cm
TEŽINA                     mužjak i ženka 3-5 kg
POREKLO               Belgija/Francuska
BOJA                        bela i boja slonovače na ušima
ŽIVOTNI VEK           15  godina i više ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                     Veseo, živahan i nežan, mali kućni ljubimac kome je teško odoleti

Ovaj elegantni psić nastao je u doba italijanske renesanse, ukrštanjem maltezera i nekoliko drugih manjih rasa, među kojima je i pudla kojoj duguje zasluge za svoj zaštitni znak – mekano i kovrdžavo krzno. Kovrdžavog bišona na Kanarska ostrva i Tenerife doveli su mornari u 14. veku, ali baš kao i pudla, smatra se potomkom francuskog vodenog psa-barbeta. Bišon je bio omiljeni ljubimac kralja Fransoa I, a u salonima u 17. veku ova rasa je zbog svoj šarma i elegantnog držanja uspela da potisne čak i pudlu. Njegova kovrdžava dlaka podseća na krzno angorske koze. U Španiji je dostigao toliku popularnost da su ga proglasili španskom rasom i nazvali ga Tenerife. Zanimljivo je da je od imena ovog psa nastao glagol bichoner, sa značenjem „kovrdžati kosu”. 🙂

Izgled
Drugo ime mu je kovrdžavi bišon, a ime duguje svom zaštitnom znaku – snežnobelom krznu sa tankom, vunastom dlakom, koja nije ni ravna ni upletena ali je savršeno uvijena i duga od 7 do 10 centimetara. Lobanja je pljosnata i duža od njuškice, koja je crne boje baš kao i oči uokvirene crnim kapcima, što ih zajedno čini upadljivim na beloj „podlozi”, odnosno krznu. Uši su srednje dužine, padaju ravno uz glavu i nisu previše široke, prekrivene dugačkom fino ukovrdžanom dlakom. Poseban šarm daje mu živahno držanje, a svojim stavom i veselim hodom mami osmeh na lice, zbog čega je posebno omiljen.

Karakter i nega
Bišon je veoma inteligentan pas, a svoj izgled nosi svesno – visoko uzdignute glave i elegantnim hodom. Njegova blizina svima prija, od dece do starih ljudi, jer svojim veselim karakterom i živahnoću prosto pleni sve oko sebe. Kada je u pitanju nega, važno je zapamtiti tri reči: dlaka, dlaka i dlaka! Kvalitet njihovog krzna je od velikog značaja, a s obzirom na to da ima podlaku neophodno je posvetiti se nezi, što na prvom mestu podrazumeva temeljno i često češljanje. Ovaj pas se izuzetno malo linja, pa je odličan izbor za vlasnike koji imaju problema sa alergijama.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.