Naslovna PETOPEDIJA PSI Bišon

Bišon

0
rase bison petface

IME                           KOVRDŽAV BIŠON
PREZIME                 kućni pas
NADIMAK                 Tenerifski bišon
VISINA                      mužjak i ženka  23-30 cm / 23-28 cm
TEŽINA                     mužjak i ženka 3-5 kg
POREKLO               Belgija/Francuska
BOJA                        bela i boja slonovače na ušima
ŽIVOTNI VEK           15  godina i više ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                     Veseo, živahan i nežan, mali kućni ljubimac kome je teško odoleti

Ovaj elegantni psić nastao je u doba italijanske renesanse, ukrštanjem maltezera i nekoliko drugih manjih rasa, među kojima je i pudla kojoj duguje zasluge za svoj zaštitni znak – mekano i kovrdžavo krzno. Kovrdžavog bišona na Kanarska ostrva i Tenerife doveli su mornari u 14. veku, ali baš kao i pudla, smatra se potomkom francuskog vodenog psa-barbeta. Bišon je bio omiljeni ljubimac kralja Fransoa I, a u salonima u 17. veku ova rasa je zbog svoj šarma i elegantnog držanja uspela da potisne čak i pudlu. Njegova kovrdžava dlaka podseća na krzno angorske koze. U Španiji je dostigao toliku popularnost da su ga proglasili španskom rasom i nazvali ga Tenerife. Zanimljivo je da je od imena ovog psa nastao glagol bichoner, sa značenjem „kovrdžati kosu”. 🙂

Izgled
Drugo ime mu je kovrdžavi bišon, a ime duguje svom zaštitnom znaku – snežnobelom krznu sa tankom, vunastom dlakom, koja nije ni ravna ni upletena ali je savršeno uvijena i duga od 7 do 10 centimetara. Lobanja je pljosnata i duža od njuškice, koja je crne boje baš kao i oči uokvirene crnim kapcima, što ih zajedno čini upadljivim na beloj „podlozi”, odnosno krznu. Uši su srednje dužine, padaju ravno uz glavu i nisu previše široke, prekrivene dugačkom fino ukovrdžanom dlakom. Poseban šarm daje mu živahno držanje, a svojim stavom i veselim hodom mami osmeh na lice, zbog čega je posebno omiljen.

Karakter i nega
Bišon je veoma inteligentan pas, a svoj izgled nosi svesno – visoko uzdignute glave i elegantnim hodom. Njegova blizina svima prija, od dece do starih ljudi, jer svojim veselim karakterom i živahnoću prosto pleni sve oko sebe. Kada je u pitanju nega, važno je zapamtiti tri reči: dlaka, dlaka i dlaka! Kvalitet njihovog krzna je od velikog značaja, a s obzirom na to da ima podlaku neophodno je posvetiti se nezi, što na prvom mestu podrazumeva temeljno i često češljanje. Ovaj pas se izuzetno malo linja, pa je odličan izbor za vlasnike koji imaju problema sa alergijama.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNjufaundlend
Sledeći tekstČivava

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime