Naslovna PETOPEDIJA PSI Pupčane kile kod pasa

Pupčane kile kod pasa

1
pupčane kile petface

Pupčana kila – hernija se najčešće javlja odmah nakon štenjenja i može se primetiti u prvom mesecu starosti pasa. Nastaje usled odgriza pupčane vrpce od strane kuje i to uz sam abdomalni zid. Takođe, kile mogu nastati i usled trbušnih kontrakcija kuje, zbog kojih u pupčani kanal izađe mast ili čak i deo creva, a kasnije se spuštaju u ispupčenje kože. Ove vrste kila nastaju i usled nestručnog prekidanja pupčane vrpce od strane čoveka, ali i ukoliko kuja nije zadovoljna kako je to učinio veterinar i nastavlja sa dodatnim skraćivanjem pupka. Postoje neke rase pasa koje su podložnije nastajanju pupčanih kila kao što su pekinezeri, buldozi, mopsovi i poenteri.

Simptomi
Pupčane kile izgledaju kao malene loptice na sredini trbuha. Na dodir su obično mekane i nisu bolne. Kako pri nastajanju kila organi mogu da skliznu u nastalu kožnu vrećicu oko njih se formiraju prstenovi koji, ukoliko se zatvore mogu izazvati veliku bol praćenu povraćanjem. U tom slučaju kila je na dodir bolna i topla i neohodan je hirurški zahvat.

Dijagnoza i lečenje
Neke pupčane kile zahtevaju hirurške intervencije, a druge ne. Kada se radi o kilama u kojima se nalazi samo mast, hirurška intervencija uglavnom nije potrebna. Konsultacijom sa veterinarom može se odrediti da li je potrebno izvršiti zahvat zbog čisto estetskih razloga. Kod bolnih pupčanih kila, gde se nalazi neki trbušni organ, a najčešće deo creva, operacija se treba obaviti što pre.

Preventiva
Efikasne preventive u sprečavanju pupčane kile zapravo i nema. Ukoliko se radi o rasama koje su predisponirane na pojavu pupčane kile preporučuje se da porodjaj obavi veterinar koji će na pravilan način preseći pupčanu vrpcu. Na taj način će se smanjiti rizik od pojave ovog problema. Vlasnicima se preporučuje da u slučaju pojave pupčane kile ništa ne rade na svoju ruku. Pupčanu vrpcu nikako ne sme dirati nestručno lice, već isključivo veterinar. Ukoliko se kuja ošteni bez nadzora veterinara potrebno je što pre obratiti se veterinaru ukoliko se ispupčenje na stomaku pojavi i ne povlači.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSIMPTOMI I POSLEDICE: Toplotni udar kod mačke!
Sledeći tekstPosude za hranu i vodu pasa

1 KOMENTAR

  1. Koliko su velike pupčane kile kod pasa kojima su organi skliznuli u nastalu kožnu vrećicu? Pojavila su se dva šteneta u firmi gde radim, jedno ima pupčanu kilu koja je otprilike veličine kao kila prikazana na slici.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime