Naslovna PETOPEDIJA PSI BOLESTI PASA: Buve izazivaju bolesti pasa

BOLESTI PASA: Buve izazivaju bolesti pasa

1
alergijski dermatitis petface

Jedna od bolesti pasa koje nastaju kao posledica preterane osetljivosti na ujed buve jeste alergijski dermatitis. Osim ove bolesti pasa, buve najviše problema prave u prenosu Dipilidium caninus – još jednog opasnog parazita. Preterana osetljivost podrazumeva da je dovoljan i samo jedan ugriz buve, koji će dovesti do trenutnog svraba, crvenila i lokalnog oticanja kože. Ovo dalje ima za posledicu pravu upalu kože, nastalu intenzivnim trenjem i lizanjem. Alergičnog psa će bolest pratiti tokom celog života i uglavnom se ovakve bolesti pasa pogoršavaju starenjem. Alergija može da se javi kod bilo kog psa, nezavisno od rase, pola ili uzrasta, mada se najčešće javlja između treće i pete godine života. U našim krajevima alergijski dermatitisi se najčešće javljaju sezonski, kada je aktivnos buva povećana zbog dobrih vremenskih i klimatskih uslova.

Simptomi
Bolesti pasa, kakva je alergijski drematitis, prepoznaje se po mestima bez dlake, mehurićima, crvenilu, krastama ili vlažnoj koži na celom telu, odnosno na mestima ujeda buve. Izrazito često češanje takođe upozorava na moguće prisustvo reakcije. Ponekad je svrab toliko jak da pas uopšte ne može spavati već se po celu noć češe.

Dodatna otežavajuća okolnost kod ove bolesti pasa je ta što se češanjem još pogoršavaju promene nastale na koži. Zbog toga, ovaj oblik dermatitisa često prati i duboka bakterijska upala i seboreja.

Dijagnostika i lečenje

petopedija-alergije-pasa-1
Izujedana koža kod psa

Veoma često znakovi alergijskog dermatitisa prikrivaju druge bolesti pasa, pogotovo zato što su i znakovi uzrokovani drugim kožnim bolestima veoma slični. Prisutnost buva ili tragova izmeta buva jasan je znak da se radi o ovom oboljenju. Alergijski dermatitis jeste jedna od najčešćih bolesti pasa, a vrlo često je potrebno dugo i skupo lečenje životinja. Na prvom mestu terapiju predstavlja čišćenje ljubimca od prisustva svih razvojnih oblika buva kao i temeljna dezinsekcija prostora u kome živi oboleli pas.

Poznato je da se alergijski dermatitis uzrokovan ugrizom buva lako može zameniti sa alergijom na neke sastojke hrane, stvari koje udiše, alergijom na neke parazite, na lekove ili gljivičnom infekcijom. Da bi veterinar postavio dijagnozu mora da isključi sve bolesti pasa sa sličnom kliničkom slikom. Takođe, moguće je uzeti uzorak krvi i uraditi serološke testove da bi se utvrdilo prisustvo antitela, odnosno alergena u krvi. Nakon potvrde alergijskog dermatitisa primenjuje se tretiranje infekcija kože antibioticima i antifungicidima, kao i steroidima koji ublažuju svrab i time dalje oštećenje kože.

Preventiva
Opet napominjemo da je preventiva najbolji način da sprećite nastajanje ove bolesti pasa. Ona podrazumeva primenu ektoparazitika koji uništavaju buve na samom ljubimcu, a još je bolje ako imaju i sposobnost da spreče kontakt psa i buve. Visok nivo higijene prostora u kojem živi pas je takođe važan preduslov da pas bude zaštićen od ovog oblika dermatitisa. Antiparazitike koji smanjuju rizik od ovog oboljenja možete nabaviti kod veterinara, i u veterinarskim apotekama, nalaze se u formi spot-on preparata u ampulicama, sprejeva i ogrlica. Redovna i pravilna primena ovih preparata zaštitiće vašeg ljubimca od izazivača ovog oboljenja. Ne zaboravite, alergijski dermatitis je ozbiljno, dugotrajno oboljenje koje može da se iskomplikuje i da u velikoj meri ugrozi sam život ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstISHRANA: Mačići treba da jedu samo mleko – istina ili mit?!
Sledeći tekstAzil za životinje = njihova bezbednost?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime