Naslovna PETOPEDIJA PSI UPOZNAJTE: Lovačko poreklo koker španijela!

UPOZNAJTE: Lovačko poreklo koker španijela!

1
rase koker spanijel petface

LIČNA KARTA:

IME                             KOKER ŠPANIJEL
PREZIME                  Lovački pas
NADIMAK                  Meri koker, koker
VISINA                       mužjak i ženka  38 cm / 36 cm
TEŽINA                      mužjak i ženka 10-14 / 7-12 kg
POREKLO                 SAD
BOJA                          Crna i smeđa
ŽIVOTNI VEK           12 – 14 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                      svestran lovački pas, odličan u otkrivanju i donošenju plena

Koker španijel vodi poreklo iz Španije, dok američki koker španijel potiče od engleske ženke po imenu Obo Obo iz 1880-tih godina. Ime je dobio po načinu na koji lovi ustremljujući se ka plenu. To ponašanje podseća na repetiranje, što se na engleskom kaže cocking. U godinama pre Drugog svetskog rata, kada je ženka “Of Ware” H.S. Lojda čak šest puta pobedila na prestižnim Krafts takmičenjima, ova rasa je postala popularna. Njena popularnost do danas ne jenjava, pa možemo slobodno reći da je koker španijel jedan od njaomiljenijih pasa, pogotovu dece.

Izgled
 Koker španijel je pas specifično malog rasta, što je odlično za lov na manje ptice. Ima malu, lepo oblikovanu glavu uokvirenu resastim ušima. Oči su mu okrugle i pune i izrazito tamne, što pogledu daje dubinu i istovremeno ostavlja utisak blagosti i inteligencije. Luk obrva je veoma istaknut što mu daje dobroćudan izgled. Telo koker španijela je skladno i odaje utisak snage i stabilnosti. Dlaka mu je sjajna i gusta, a rep je karakteristično skraćen. Uši su spuštene, a na njima kao i na grudima, stomaku i nogama telo je ukrašeno resama.

Upoznajte još: Tartufarski pas – lagoto romanjolo!

Karakter i nega
Koker španijel je svestran lovački pas, a njegove sposobosti posebno dolaze do izražaju u lovu na ptice. Zbog svoje blage naravni ali i izazite inteligencije idealan je porodični pas, a posebno voli decu. Jedan je od omiljenih kućnih ljubimaca kako u Americi tako i u ostatku sveta, a čest je izbor mnogih roditelja za ljubimca njihove dece.

Koker španijel svojim izgledom i ponašanjem očarava na prvi pogled, a veseo i uravnotežen karakter čini ga divnim psom za sve članove porodice.

Pročitajte još:  Epanjel breton – moderan pas vitke linije!

Kada hoda čini to sa velikom elegancijom, što ističe njegovu luksuznu dlaku. S obzirom na njegovu lovačku ćud, koker španijel je pas kome je potrebno mnogo šetnje i aktivnosti. Vrlo je popularan na izložbama, ali njegova dlaka zahteva mnogo nege. Dugačka i svilenkasta i mestimično sa resama, dlaka koker španijela zahtevna je za održavanje i dostizanje vrhunskog izgleda i sjaja.
Koker španijeli najviše pate od problema sa ušima jer im se duge uši vuku po zemlji dok njuškaju, pa su skloni infekcijama. Često boluju od katarakte i glaukoma. Obožavaju hranu i veoma su podložni gojenju.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstМаčke kroz istoriju: Od egipatske mačke do danas!
Sledeći tekstMAINE COON: Da li je maine coon mačka potomak rakuna?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime