Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Borna bolest kod kunića

Borna bolest kod kunića

0
borna bolest petface
petopedija-borna-bolest-3
Virus koji izaziva bornu bolest

Bornu bolest izaziva virus koji napada nervni sistem. Borna bolest napada konje, krave, ovce kao i kuniće. Vrlo je ozbiljna bolest s obzirom na to da dovodi do zapaljenja mozga i kičmene moždine. Ovaj virus može učestvovati i kod nastanka nekih drugih oboljenja kao što su zapaljenje creva ili disajnih organa. Međutim to još uvek u potpunosti nije dokazano. Kunići se ovom bolešću obično zaraze putem zaražene hrane ili vode. Takođe se mogu zaraziti putem zaraženih posuda za hranu i vodu na kojima je ostala sluz ili iscedak od drugog zaraženog kunića.

Simptomi
Simptomi ove bolesti su vrlo vidljivi. Zaraženi kunići gube ravnotežu, imaju problema sa kretanjem, a položaj tela im je neprirodan. Prisutna je i  slabost i paraliza tela.  Česti su i primeri gde oboleli kunić zabacuje glavu unazad.

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza se postavlja na osnovu posebnih laboratorijskih analiza. Mogućnost lečenja kao i izlečenja od ove bolesti je jako mala, skoro nikakva.

Oboleli kunići uglavnom umiru od ove bolesti. U slučaju da kunić preživi, posledice mogu biti trajne. Jedna od najčešćih je smanjena funkcija mozga kod kunića.

Preventiva
Preventiva kod ove bolesti je onemogućavanje kunićima da budu u blizini životinja na koje se sumnja da su zaražene. Isto tako treba voditi računa o hrani koja se daje kunićima. Hrana treba da bude proverena i zdrava  čime se neće ugroziti život kunića. Takođe treba obratiti pažnju gde se čuva hrana za kuniće. Ako je hrana u blizini potencijalnih prenosioca ove bolesti treba je izmestiti ili zameniti novom hranom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBolesti kože kod hrčka
Sledeći tekstDermakomikoza – gljivice kod činčile

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime