Naslovna GLODARI ČINČILA Dermakomikoza – gljivice kod činčile

Dermakomikoza – gljivice kod činčile

0
dermakomikoza petface
gljivicne-infekcije-cincila-2
glivicne infekcije kod cincile

Dermakomikoza je gljivično oboljenje kože. Ova gljivica napada kožu tako što se nastanjuje u korenu dlake. Dermakomikoza je zarazna bolest kože i prenosi se direktno i indirektno. Direktan način znači da će se zdrava činčila zaraziti direktnim kontaktom sa drugom obolelom činčilom. Indirektan način je preko razne opreme koju u kavezu koristi zaražena činčila. Ove gljivice se jako brzo šire ukoliko imaju odgovarajuće uslove za to kao što je vlažno i toplo okruženje. Spore ovih gljivica su veoma otporne tako da mogu dosta dugo opstati na dlaci bez ikakvih vidljivih simptoma.

Simptomi
Neki od simptoma ovog oboljenja su perutanje kože, crvenilo, i svrab. Prisutne su i krastaste naslage žute boje i opadanje dlake u krugovima.  Zbog nesnosnog svraba koji izaziva ova gljivica činčile se dosta češu što može ozlediti kožu i dovesti do većih komplikacija. Promene se prvo javljaju oko očiju, nosa, ušiju, a zatim i oko analnog otvora. Nakon toga šire se i na noge i na stomak, a ukoliko se ne leči, dermakomikoza može zahvatiti celo telo.

gljivicne-infekcije-cincila-3
gljivicne infekcije kod cincile

Dijagnoza i lečenje
Tačna dijagnoza se uspostavlja na osnovu posebnih laboratorijskih testova i na osnovu pregleda woodovom lampom. Ova lampa emituje ultraljubičase zrake pod kojom gljivice svetle. Pregled ovom lampom vrši se u zamračenoj prostoriji gde će mesta zaražena ovom glivicom svetleti. Lečenje se sprovodi mastima i

praškovima. Masti se nanose na područja zahvaćena gljivicama. Praškovi se dodaju u pesak za kupanje činčila. Lečenje može trajati od nekoliko nedelje do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koliko je bolest napredovala. Veoma je važno da se činčilama u toku lečenja smanji stres na najmanju moguću meru. Potrebno je pojačati i higijenske mere. Zaraženu činčilu treba izolovati za vreme lečenja. Kavez i svu opremu u njemu treba obavezno dezinfikovati. Ukoliko se to ne učini izlečena činčila se ponovo može zaraziti.

Preventiva
Pod preventivom se pre svega podrazumeva održavanje higijene u kavezu. To uključuje redovno čišćenje i menjanje podloge u kavezu, kao i redovno pranje kaveza i sve opreme u njemu. Ukoliko se uz sprovođenje ovih mera, činčila pravilno hrani i redovno posećuje veterinara, šanse da se razboli od dermakomikoze su znatno smanjene.

PROČITAJTE I: više o gubitku dlake kod činčila!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.