Naslovna RASE PASA GIGANTSKI Brazilska fila

Brazilska fila

0
rase brazilska fila petface

IME                           BRAZILSKA FILA, BRAZILSKI PAS
PREZIME                 MOLOS TIPA DOGA
NADIMAK                 FILA, FILI
VISINA                      mužjak i ženka: 65-75  cm / nešto niža od mužjaka
TEŽINA                     mužjak i ženka: 41-50 kg / nešto lakša od mužjaka
POREKLO               BRAZIL
BOJA                        Sve boje su prihvaćene
ŽIVOTNI VEK            9 -11 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV                      hrabar, brz, oštar pas tragač

Brazilska fila je po mnogo čemu jedinstvena rasa. Direktan je potomak evropskih velikih pasa, od kojih je uzela ono najkarektirističnije. Od Mastifa je nasledila snažno telo i hrabrost, od Psa svetog Huberta opuštenu kožu i izvanredne sposobnosti praćenja traga, dok je od Buldoga „pokupila” pomalo nagao temperament i impulsivnost. Ovaj tragač ima odličan njuh, a kada pronađe svoj plen ne ubija ga, već ga strpljivo čuva dok ne stigne lovac. Upravo zbog toga, ovaj pas je u Brazilu u vreme robovlasništva, korišćen za hvatanje odbeglih robova. Nije prošlo mnogo kada je sa brazilskih farmi preneta u lovačke domove, ali i velike gradove, pa i u Severnu Ameriku. Na tlo Evrope 1954. godine doneo je knez Albreht Bavarski. Velika i snažna građa i sklonost agresivnom ponašanju uzrokovali su to da ova rasa u mnogim zemljama bude zabranjena, pa za njeno držanje mora da se dobije posebna dozvola.

Izgled
Brazilska fila je pas koji ostavlja snažan utisak kako svojim karakterom tako i izgledom. Nasuprot laganom, gotovo plesnom koraku, ovaj pas ima teške i jake kosti. Glava je masivna i teška, s tupom gubicom i labavim vratom, sa izraženim podvaljkom. Koža je najspecifičnija karakteristika ove rase – opuštena i debela na svim delovima tela, a posebno na vratu i ponekad na grudima i abdomenu. Ima kratku svilenkastu dlaku različitih boja, a najčešće je u pitanju crna i braon boja. Standard dozvoljava sve kombinacije boja, osim čisto bele. Na krznu postoje bele šare na grudima, šapama i vrhu repa. Može se desiti i da ima crnu masku na licu, ali to nije pravilo. Kod hoda je karakteristično da u isto vreme pomera obe noge sa jedne strane, kao što to rade kamile. Prepoznatljiva je i po snažnom makazastom ugrizu, pri čemu najjači bol izazivaju ispruženi očnjaci. Rep je u korenu debeo, zatim se naglo stanjuje i doseže do skočnog zgloba, a uši su obešene i imaju oblik slova V.

Karakter i nega
Već kao štene sa samo 3 – 4 meseca starosti ova rasa pokazuje svoj karakter i netrpeljivost prema nepoznatim ljudima, pa vlasnici brazilske file nemaju mnogo kućnih posetilaca. Brazilska fila ili doga se jako vezuje za svoju porodicu i štitiće je bez oklevanja i straha od bilo čega. Ono što je “njeno”, ne sme niko da dira! Hrabra i odlučna, fila je privržena i voli da je u svakom trenutku uz svog vlasnika. Nikako nije pas za porodice sa decom. Iako se jako vezuje za članove svoje porodice i decu u njoj, ne pokazuje nimalo tolerancije za druge mališane, kao ni za one „veće” ljude. Samopouzdanje joj je u svakom momentu na najvišem nivou, pa se usled nepoznate situacije, zvukova i okruženja neće osetiti nimalo ugroženo.  Smatraju je opasnim psom, ali neki kinolozi tvrde da je za desetak godina sasvim realno očekviati da će ova „opasnica” naučiti da voli nepoznate ljude. Ipak, ono što je neophodno shvatiti i usvojiti jednom za svagda – psi se ne rađaju krvoločni, već to postaju kada ih tome njihovi vlasnici nauče! Što se nege tiče, ovaj pas nikako nije za život u stanju, jer zahteva mnogo kretanja i široka prostranstva za to. Može da spava na otvorenom, ali ga ne treba dugo ostavljati samog. Zbog predispozicije na oboljenja koštano-zglobnog sistema treba paziti da se ne pregoji. Iako se mnogo linja, krzno je lako za održavanje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBernardinac
Sledeći tekstBišon

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime