Naslovna PETOPEDIJA MAČKE BUDITE ODGOVORNI: Godišnji pregled mačke kod veterinara!

BUDITE ODGOVORNI: Godišnji pregled mačke kod veterinara!

0
budite odgovorni petface

Ukoliko mislite da su mačke kućni ljubimci kojima ne treba posvetiti puno pažnje – grešite. To što su manje od nekih velikih pasa, relativno samostalne i pomalo na svoju ruku ne znači da ne zahtevaju veliku brigu, pogotovu kada se radi o zdravlju.

Ako ste vlasnik mačke koji se odgovorno ponaša u smislu ishrane, prostora i higijene onda uložite još i jedan mali napor – odvedite svoju ljubimicu bar jednom godišnje na sistematski pregled kod veterinara.

PROČITAJTE I:

OPUSTITE SE: Tamne mrlje na ustima i nosu mačaka NISU RAK!

Iskustva veterinara, nažalost, govore da manji broj vlasnika koristi redovan godišnji pregled kako bi se pratilo zdravstveno i fizičko stanje ljubimca i tako se na vreme uočili neki potencijalno ozbiljniji problemi. Nijedan odlazak kod veterinara ili pregled nije prijatan za ljubimca, pogotovu mačku, ali koristi od redovnih pregleda su mnogo veće u odnosu na nekoliko sati neprijatnosti. Ukoliko se dobro planira i pripremi pregled sve postaje mnogo lakše. Sve što vam je potrebno za odlazak kod veterinara pripremite veče pre odlaska kako ujutru ne bi bili u strci oko traženja neophodnih stvari i tako još više povećali nervozu ljubimca. Za ovakav pregled su vam potrebni:

-dokumenta o mački (knjižica ili pasoš sa evidencijom primljenih vakcina i primenjenih preparata za čišćenje od unutrašnjih parazita)

-medicinska dokumentacija ukoliko je mačka imala istoriju nekih zdravstvenih problema

-transporter

-uzorak fecesa

budite odgovorni petface

Šta podrazumeva godišnji pregled

Po dolasku u ambulantu mačka će prvo biti izmerena kako bi se utvrdila njena telesna težina. Tom prilikom vlasnik može da kaže svoja zapažanja o zdravstvenom stanju svog ljubimca i da ukaže na neke stvari koje zahtevaju detaljnije pretrage. Potom se pristupa kliničkom pregledu.

Klinički pregled

Meri se telesna temperatura, pregledaju se glavni delovi tela: oči, nos, usta, zubi, uši, noge, šape, kukovi i krzno. Palpacijom se ispituje abdomen (stomak i unutrašnji organi). Potom se stetoskopom pregledaju srce i pluća.

Razlozi za preskakanje

Razlozi za preskakanje pregleda su različiti: zaboravnost, nedostatak finansijskih sredstava, stav da je kućna mačka zaštićena od raznih bolesti, nemogućnost organizovanja pregleda… Ponekad je problem sama mačka. Neke su veoma uplašene, pod stresom ili agresivne tokom pregleda, pa vlasnici izbegavaju ovakvo „mučenje“ ljubimca.

Pregled očiju podrazumeva proveru bistrine i znakova upala ili nekih povreda. Pregledom nosa se utvrđuje prisustvo sluzi ili nekih drugih znakova zagušenja. Pregled usta omogućava utvrđivanje stanja desni, jezika i zuba. Utvrđuju se prisustva ranica, lezija, bradavica, zubnih naslaga i kamenca, kvarovi ili naprsnuća i oštećenja zuba. Prilikom pregleda ušiju traže se znaci upale, crvenila, iscedaka i prisustva parazita. Slušanje srca i pluća je veoma važno kako bi se utvrdilo da li ima šumova ili nenormalnih zvukova koji upućuju na neko oboljenje srca ili disajnog trakta. Pregled krzna podrazumeva proveru kvaliteta dlake i prisustva buva, a istovremeno se pregledaju i eventualne promene na koži. Pregledom nogu i šapa se utvrđuju eventualne povrede kostiju, stanje noktiju ili neka oštećenja na jastučićima. Važno je obaviti paplatorni pregled abdomena pri čemu se utvrđuju eventualne promene na unutrašnjim organima kao što su oticanje, izbočine ili grudvice. U zavisnosti od karaktera i temperamenta mačke ovaj pregled može obaviti veterinar uz asistenciju tehničara bez prisustva vlasnika. Ukoliko je mačka izuzetno nemirna ili agresivna tokom pregleda pomoć u držanju i manipulaciji sa mačkom može pružiti i sam vlasnik. U izuzetnim slučajevima, moguće je ljubimcu dati i odgovarajući sedativ koji će omogućiti kvalitetniji pregled.

budite odgovorni petface

Sistematski pregled

Sistematski pregled možete obaviti u istom terminu kada se primaju redovne godišnje vakcine protiv zaraznih bolesti mačaka. Da podsetimo, zakonska obaveza je vakcina protiv besnila, a krajnje preporučljive su vakcine protiv panlukopenije, mačjeg herpesvirusa i kaliciviroze mačaka.

Laboratorijske analize

Bez obzira da li se radi o prvom sistematskom pregledu odrasle mačke ili već redovnoj proveri rade se rutinske laboratorijske analize. Rezultati koji se dobiju ovim analizama omogućavaju kvalitetnije uspostavljanje osnovnih parametara za praćenje zdravstvenog stanja u budućnosti. Ove analize podrazumevaju:

-Hematološku analizu krvi (krvna slika)

Utrvđuje se tip i broj ćelija u krvi uključujući crvena i bela krvna zrnca i trombocite. Ova analiza je korisna za otkrivanje anemije, leukemije, raznih infekcija pa čak i nekih parazita.

PROČITAJTE I:

Hirurško uklanjanju kandži kod mačaka: SUROVO ILI OPRAVDANO?

-Biohemijska analiza krvi

Postoji više panela koji omogućavaju utvrđivanje funkcije različitih organa. Ukoliko nema nekih specifičnih zahteva vlasnika ili posebne potrebe, kod ovakvih pregleda se primenjuju osnovni paneli kojima se mere elektroliti, enzimi i hemijski elementi krvi kao što su nivoi kalcijuma i fosfora.

-Analiza urina

Ukoliko postoji sumnja ili već istorija infekcija urinarnog trakta ova nalazi će pomoći u otkrivanju i praćenju prisustva specifičnih suspstanci koje se obično ne pojavljuju u urinu. To su pre svega proteini, šećer, leukociti ili krv.

-Analiza fecesa

Ova analiza će utvrditi eventualno prisustvo crevnih i nekih drugih parazita kao što je plućni crv i omogućiti efikasniju terapiju.

budite odgovorni petface

Pored ovih osnovnih laboratorijskih analiza, preporučuju se procedure koje podrazumevaju korišćenje tzv brzih testova, za oboljenja kao što su FIV, FELV ili FIP. Oni se koriste ukoliko postoji veći broj mačaka u domaćinstvu koje imaju mogućnost slobodnog kretanja i druženja sa drugim mačkama, pogotovu ukoliko su nesterilisane. Na neke rezultate analiza će se čekati nekoliko dana ali ukoliko nema simptoma i utvrđenih odstupanja od redovnog ponašanja i stanja ljubimca veterinar će posle svih ovih pregleda imati veoma jasnu sliku o zdravstvenom statusu mačke. Naravno, ukoliko bilo koji pregled pokaže neka odstupanja biće preporučene dodatne dijagnostičke procedure.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNESNOSNI BOLOVI: Za ovu ženkicu su mislili da ju je napao šakal, ALI OVO NISU UJEDI…
Sledeći tekstDIVLJE SVINJE NA NOVOM BEOGRADU: Šta raditi ako sretnete divlju svinju? (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime