Naslovna PETOPEDIJA MAČKE OPUSTITE SE: Tamne mrlje na ustima i nosu mačaka NISU RAK!

OPUSTITE SE: Tamne mrlje na ustima i nosu mačaka NISU RAK!

0
tamne mrlje u ustima petface

Kada se crne ili smeđe tačke pojave na nosu ili usnama mačaka, pogotovu ukoliko su ljubimice u starijem dobu, narandžaste boje ili boje kornjačevine vlasnici se zabrinu. Uglavnom pomisle da se radi o nekoj zloćudnoj tvorevini koja ugrožava život. Srećom, ove tamne mrlje veoma retko znače da se radi o nekoj vrsti raka na koži – uglavnom su bezopasne.

Najčešće se radi o tzv. lentigo simpleksu koji je zapravo genetski uslovljeno stanje i uglavnom se javlja kod određenih rasa. To su narandžaste tabi, kaliko mačke i one u boji kornjčevine. Ove mrlje se nazivaju lentiginama i najčešće se javljaju kod mačaka srednjih godina ali su zabeležini slučajevi pojave i pre prve godine života.

PROČITAJTE I:

Hirurško uklanjanju kandži kod mačaka: SUROVO ILI OPRAVDANO?

Vlasnici primećuju male, tamne mrlje na usnama i nosu. Ponekad one vremenom rastu ili se pojavljuju nove. One se vremenom pretvaraju u jednu ili više lezija. Ovo je karakteristika lentigo simpleksa. Kod drugih mačaka postoji veliki broj lezija i tada se govori o stanju pod imenom lentigo profus. Zanimljivo je da ukoliko je mačka sklona pegavosti, broj lentigo lezija raste kako mačka stari. Ove lezije mogu biti manje od 1 mm ali ukoliko su umnožene u grupaciju mogu da pokriju i površinu od 10 milimetara. Lezije su pljosnate, nisu bolne niti izazivaju svrab. Pored toga ne javlja se crvenilo okolnog tkiva. Za razliku od pegica, lentigo je taman i raspršen. Prilikom izlaganja suncu ne menjaju boju niti se umnožavaju. Pege su rezultat ćelija koje proizvode pigment pa se i po tome razlikuju.

tamne mrlje u ustima petface

Lentigo nije rak kože i to je najvažnije. Takođe je dokazano da od lentigo lezija ne nastaje jedan od najtežih oblika raka kože – melanom. Lentigo je potpuno bezopasan i ne zahteva nikakav medicinski tretman. Međutim, ukoliko primetite tamne mrlje na koži svoje mačke obavezno posetite veterinara koji će proveriti o kakavim kožnim promenama se radi. Lentigo može da maskira prisustvo melanoma, a ispupčena tamna mesta na koži imaju veću verovatnoću da postanu kancerogena. Zbog toga je potrebno obaviti detaljan pregled kako bi se isključile neke mnogo ozbiljnije bolesti.

tamne mrlje u ustima petface

Dok lentigo ne predstavlja medicinski problem treba znati da mačke razvijaju pojedine oblike melanoma. Najčešći oblik melanoma kod mačaka je onaj koji se javlja u irisu (obojenom delu oka). I tu se javljaju tamne mrlje i obično se to dešava u jednom, a ne u oba oka. Ipak i ove mrlje ne moraju biti maligne pa je potrebno da veterinar utvrdi stvarno stanje. Naravno, i kod mačaka se mogu razviti različiti oblici tumora i to na gotovo svim poznatim organima. Među češćima su oni na mamarnim žlezdama (dojkama) i mnogo su češće maligni. Pošto je nama laicima teško odrediti tipove promena na koži, ukoliko ih primetite odmah potražite pomoć veterinara. Ukoliko se radi o lentigu – tim bolje jer su te mrlje bezopasne.

tamne mrlje u ustima petface

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime