Naslovna PETOPEDIJA MAČKE OPUSTITE SE: Tamne mrlje na ustima i nosu mačaka NISU RAK!

OPUSTITE SE: Tamne mrlje na ustima i nosu mačaka NISU RAK!

0
tamne mrlje u ustima petface

Kada se crne ili smeđe tačke pojave na nosu ili usnama mačaka, pogotovu ukoliko su ljubimice u starijem dobu, narandžaste boje ili boje kornjačevine vlasnici se zabrinu. Uglavnom pomisle da se radi o nekoj zloćudnoj tvorevini koja ugrožava život. Srećom, ove tamne mrlje veoma retko znače da se radi o nekoj vrsti raka na koži – uglavnom su bezopasne.

Najčešće se radi o tzv. lentigo simpleksu koji je zapravo genetski uslovljeno stanje i uglavnom se javlja kod određenih rasa. To su narandžaste tabi, kaliko mačke i one u boji kornjčevine. Ove mrlje se nazivaju lentiginama i najčešće se javljaju kod mačaka srednjih godina ali su zabeležini slučajevi pojave i pre prve godine života.

PROČITAJTE I:

Hirurško uklanjanju kandži kod mačaka: SUROVO ILI OPRAVDANO?

Vlasnici primećuju male, tamne mrlje na usnama i nosu. Ponekad one vremenom rastu ili se pojavljuju nove. One se vremenom pretvaraju u jednu ili više lezija. Ovo je karakteristika lentigo simpleksa. Kod drugih mačaka postoji veliki broj lezija i tada se govori o stanju pod imenom lentigo profus. Zanimljivo je da ukoliko je mačka sklona pegavosti, broj lentigo lezija raste kako mačka stari. Ove lezije mogu biti manje od 1 mm ali ukoliko su umnožene u grupaciju mogu da pokriju i površinu od 10 milimetara. Lezije su pljosnate, nisu bolne niti izazivaju svrab. Pored toga ne javlja se crvenilo okolnog tkiva. Za razliku od pegica, lentigo je taman i raspršen. Prilikom izlaganja suncu ne menjaju boju niti se umnožavaju. Pege su rezultat ćelija koje proizvode pigment pa se i po tome razlikuju.

tamne mrlje u ustima petface

Lentigo nije rak kože i to je najvažnije. Takođe je dokazano da od lentigo lezija ne nastaje jedan od najtežih oblika raka kože – melanom. Lentigo je potpuno bezopasan i ne zahteva nikakav medicinski tretman. Međutim, ukoliko primetite tamne mrlje na koži svoje mačke obavezno posetite veterinara koji će proveriti o kakavim kožnim promenama se radi. Lentigo može da maskira prisustvo melanoma, a ispupčena tamna mesta na koži imaju veću verovatnoću da postanu kancerogena. Zbog toga je potrebno obaviti detaljan pregled kako bi se isključile neke mnogo ozbiljnije bolesti.

tamne mrlje u ustima petface

Dok lentigo ne predstavlja medicinski problem treba znati da mačke razvijaju pojedine oblike melanoma. Najčešći oblik melanoma kod mačaka je onaj koji se javlja u irisu (obojenom delu oka). I tu se javljaju tamne mrlje i obično se to dešava u jednom, a ne u oba oka. Ipak i ove mrlje ne moraju biti maligne pa je potrebno da veterinar utvrdi stvarno stanje. Naravno, i kod mačaka se mogu razviti različiti oblici tumora i to na gotovo svim poznatim organima. Među češćima su oni na mamarnim žlezdama (dojkama) i mnogo su češće maligni. Pošto je nama laicima teško odrediti tipove promena na koži, ukoliko ih primetite odmah potražite pomoć veterinara. Ukoliko se radi o lentigu – tim bolje jer su te mrlje bezopasne.

tamne mrlje u ustima petface

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNIŠTA SLAĐE NISTE VIDELI, ali ipak su izbačeni, ostalo je samo jedno štene, NE ZNA SE ŠTA JE SA OSTALIMA!
Sledeći tekstSRBI DA VAS VIDIMO: Ovom psu preplavljenom tumorima, potrebna je samo ljubav, KO ŽELI DA MU JE DA?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime