Naslovna PETOPEDIJA PSI Buldog

Buldog

0
rase engleski buldog petface

IME Buldog (Bulldog)
PREZIME molos
NADIMAK Engleski buldog
VISINA srednja visina 31 do 40 cm
TEŽINA ženka i mužjak 22 do 25 kg
POREKLO Engleska
BOJA bela sa belezima
ŽIVOTNI VEK do 7-12 godina (uz odgovarajuću negu)
NARAV miran, umiljat, strpljiv, tvrdoglav

Naziv bik-pas mu je pridodat zato što su se ovi psi koristili u sportovima za borbu sa bikovima. Vremenom, originalni engleski buldog je ukršćen sa mopsom, tako da se dobio znatno manji pas. Iako današnji buldozi izgledaju preteće, oni ne mogu da se bave sportom po kom su i dobili ime, jer su postali tromi i lenji.

Izgled
Rasa sa karakteristično širokom glavom i ramenima. Imaju debele nabore kože iznad očiju, koje su obično krupne i crne boje. Njuška im je kratka, donja usna spuštena, a zubi naoštreni, ali često u nepravilnom zagrižaju. Jedna od retkih rasa čiji je rep prirodno kratak i spiralan, tako da ne mora biti dodatno skraćivan, što je u Evropi inače i zabranjeno.

Karakter i nega
Uprkos njihovom namrgodjenom izgledu, buldozi su veoma poslušni i pokorni. Iako izgledaju gojazno i slabo pokretno, ovi psi mogu da predju kratke razdaljine veoma brzo. Nije im potrebno previše fizičke aktivnosti, jer su po prirodi neaktivni i upravo zbog toga predstavljaju savršenog ljubimca za kućne uslove.
Postali su poznati kao psi sa veoma dobrom naravi. Preporučuju se i kao jedna od rasa koje se dobro slažu sa decom. Veoma su verni i vezani za dom i porodicu u kojoj žive.
Ova rasa pasa je jedna od najsklonijih displaziji kukova, naročito kod starijih jedinki. Ima problema sa disanjem, što je ovim psima urodjeno i sasvim normalno. Još jedno od oboljenja kojem su skloni je čeri-aj, što predstavlja povećanje trećeg kapka. U većini slučajeva dolaze na svet carskim rezom, jer čak i štenci imaju jako velike glave.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDalmatinac
Sledeći tekstIrski terijer

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime