Naslovna PETOPEDIJA PSI Irski terijer

Irski terijer

0
irski terijer petface

IME IRSKI TERIJER – Irish terrier
PREZIME terijeri
NADIMAK Devil
VISINA mužjak i ženka  oko 43 cm ( proveri FCI standard )
TEŽINA oko 11 kg ( bilo bi dobro )
POREKLO Irska
BOJA Crvena, pšenična ili žutocrvena, ali isključivo jednobojan
ŽIVOTNI VEK 12 – 15 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV veran, odan, prijatnog karaktera

Irski terijer, podseća na erdalskog terijera, a razlikuje se od njega plamenom bojom dlake. Irci tvrde da je ovaj pas njihov nacionalni simbol i da postoji već vekovima. Ali, obzirom da je prvi put zvanično spomenut 1875. godine, rasa nije zastupljena u Idstonovoj ˝Knjizi pasa˝ objavljenoj 1872. godine. Naučno istraživanje tvrdi da je irski terijer ukršten sa velikim pšeničnim terijerom, koji je živeo u blizini pokrajine Kork. Bez obzira ko su bili njegovi preci, irski terijer je menjao izgled, veličinu, građu i boju sve do 1879. godine. Te godine je u Irskoj osnovan specijalizovani klub odgajivača za rasu i počelo je normiranje. Od tada irski terijer postaje apsolutni međunarodni miljenik.

Izgled
Glava je dugačka, sa pljosnatom lobanjom, uzanom u predelu između ušiju. Uši imaju oblik slova V i visoko su postavljene i nagnute napred. Pogled tamnih očiju, ispod kratkih obrva je vatren i bistar.

Karakter i nega
Iako je irski terijer u kontaktu sa drugim psima sposoban da zadrži svoju samostalnost, u kontaktu sa ljudima je posebno odan, dobre naravi i privržen. Ipak, jednom napadnut, poseduje hrabrost lava i boriće se do samog neizbežnog kraja. Iako terijer može biti neustrašiv kada okolnosti to od njega zahtevaju, lako se trenira i predstavlja nežnog ljubimca, koji opravdava svoj rani opis “čuvar siromašnih, prijatelj farmera i miljenik gospode”.
Nemiran temperament je postao nešto smireniji i danas je irski terijer i te kako prilagođen za život u gradu. Važno je samo da stan bude nešto veći jer bi se inače mogao osećati ograničeno. Ako ga dosledno odgajate onda je prijatan porodični član koji voli decu, ali nikad ne zaboravlja nepravdu.
Dlaka mu se mora uklanjati četiri puta godišnje, a četka se svakodnevno. Otporan je na bolesti i uz odgovarajuću negu može doživeti duboku starost.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstErdel terijer
Sledeći tekstAvganistanski hrt

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime