Naslovna PETOPEDIJA PSI Čin

Čin

0
rase japanski čin petface

IME – Čin
PREZIME – Patuljasti
NADIMAK – Japanski španijel
VELIČINA – 2 – 7 kg
POREKLO – Japan
BOJA – Sve nijanse bele, belo-crna, belo-crvena
ŽIVOTNI VEK – do 10 godina
NARAV – ljubazan i pametan pas, koji će vas svojom živahnošću uvek razveseliti

Japanci su poznati po tome da vole minijaturne pse i životinje. Iz te ljubavi nastao je i maleni Čin. Prvobitna ideja da se napravi ovako mala rasa pasa proistekla je iz želje da svog vernog prijatelja uvek imaju pored sebe, tačnije, u rukavu kimona. Zastupljene su dve teorije o poreklu japanskog čina. Po jednoj, maleni čin vodi poreklo od psa sličnog pekinezeru, kojeg su zen budisti doneli u Japan, a prema drugoj teoriji čin potiče od jednog psa mezimca kojeg je japanski car dobio na poklon davne 732.godine. Bilo kako bilo, u Evropu stiže polovinom pretprošlog veka, ali se nije još uvek proširio za razliku od njegove postojbine, gde je jedan od omiljenih među vlasnicima pasa.

Izgled
Japanski čin veoma je sličan pekinezeru, od kojeg ima duže noge i svetliju dlaku. Ovaj miljenik careva, kojeg su svi podanici morali da obožavaju i gledaju kao boga, ima veliku okruglu glavu, ako se uzme u obzir ostatak tela i njegova veličina. Sa kratkom vilicom, malim, ali široko razmaknutim ušima, i toplim pogledom on je neodoljiv. Uvek je uzdignute glave, dok se tamne i krupne oči ističu na nabijenom i čvrstom telu. Sigurni smo ćete mu oprosti sve nestašluke istog trenutka kada vas pogleda njima.

Karakter i nega
Čin je živahan mališa, koji uprkos svojoj veličini, predstavlja snažnog i hrabrog psa. Kao i mnogi mali psi, i čin je veoma živahan i zabavan. Stalno trčkara i pravi je parti-manijak. U najtežim trenucima on će vas prvi nasmejati i pružiti pravi oslonac. Igranje mu je dnevna preokupacija, a obožava i da trči. I pored energičnosti ne smeta mu život u malom stanu, sve dok ima vašu pažnju i posvećenost. Zbog duge, bujne i svilenkaste dlake, potrebno ga je svakodnevno  četkati, a pored toga morate voditi i računa o njegovoj čistoći. Skloni su očnim oboljenjima i ukoliko vidite bilo koje promene kod vašeg psa, obratite se odmah veterinaru. Nemojte prepuštati ništa slučaju. Iako mu je prosečan životni vek oko 10 godina, uz odgovarajuću negu, ljubav i lagodan život, ovi mališani žive i do 16 godina. Idealni su za porodice ili za starije ljubitelje pasa. Njihova živahnost će vas sigurno pokrenuti i vaš život učiniti kvalitetnijim.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOdvikavanje mačića od dojenja i prelazak na čvrstu hranu
Sledeći tekstKoton de Tuler

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime