Naslovna PETOPEDIJA PSI Koton de Tuler

Koton de Tuler

0
rase koton de tuler petface

IME  Koton de Tuler
PREZIME Zabava
NADIMAK – Koti
VELIČINA – od 3,5 – 6kg
POREKLO – Madagaskar
BOJA – bela, žutobela
ŽIVOTNI VEK – od 14 – 20 godina
NARAV – miran i razdragan pas, koji obožava decu

Za ovog slatkog mališana vezuju se čak dve legende. Kako je Koton došao na Madagastar velika je misterija. Prema prvoj legendi 1500. godine na obali Madagaskara potonula je piratska lađa, a brodolom su preživeli jedino beli psi. Druga legenda nas vodi u 18. vek odakle potiče priča da je Koton doplovio do ostrva kao dar mesnom kralju. Sigurno je da je još za vreme francuske kolonizacije ova rasa  dobila titulu ’’kraljevski pas’’. Za obične ljude tog doba, Koton je bio zabranjen pas. Njega je mogla imati samo elita.

Izgled
Mnogi Kotona porede sa lopticom pamuka. Zahvaljujući strukturi dlake, koja je skoro identična pamuku, dobio je i ime ( Cotton – Coton – Koton ). On ima divnu malu tamnu njuškicu i krupne, izražajne oči. Šiške su mu najupečatljiviji modni detalj, kao i šnalice kojima se mogu podići. Obešene, široke uši i duga pamučna dlaka u paketu sa široko razmaknutim tamnim očima, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim. Još ako znate činjenicu da je Koton rasa preporučljiva za ljude koji pate od alergija na pse i da skoro uopšte nema karakterističan ‘’pseći miris’’ prosto ćete poželeti odmah da posudejete ovog medenjaka.

Karakter i nega
Koton de Tuler je veoma živahan pas, koji obožava da trčkara i da se igra. Karakteriše ga visoka inteligencija. Čak postoje i brojne legende vezane za njihove sposobnosti i umeće preživljavanja. Iako vole da aktivnost, ipak nisu nepodnošljivo bučni. Uglavnom svoje trikove sprovode u tišini, a ponekad, ako se malo zanesu, mogu praviti buku i galamu. Često će hodati na dve zadnje noge i skakutati kako bi pridobio vašu pažnju. Ljude i decu obožava i stalno će se umiljavati, kako biste ga odveli u šetnju, na igralište ili plivanje. Pristaće na sve, samo da bude centar vaše pažnje. Dobra vest je što se Koton lako navikava i prilagođava bilo kom životnom okruženju. Zbog njegove dugačke dlake moraćete ga češljati i četkati svakodnevno. Pošto obožavaju vodu, neće vam teško padati kupanje svake nedelje. Njegovo krzno biće vam zahvalno na tome. Koton je veoma dobrog zdravlja, ali treba obratiti pažnju na moguće probleme sa očima, jetrom, kičmom, kao i srcem. Srećom, retko kada se desi da zaista teško obole.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKineski ćubasti pas
Sledeći tekstEpanjel breton

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime