Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI MOJ PAS MISLI DA SAM JA PAS?

DA LI MOJ PAS MISLI DA SAM JA PAS?

0

Verujemo da ste proveli dosta vremena pitajući se: Da li moj pas misli da sam ja pas? Da li prepoznaje razliku između vas, ili misli da ste još jedan drugar kojeg je upoznao u parku? Rešićemo dilemu koja vas toliko muči.

Psi čulom mirisa nanjuše drugog psa

Psi imaju mnogo bolje čulo mirisa od ljudi. Ako znamo da čovek ima oko 6 miliona receptora za mirise, a psi oko 300 miliona to znači da je njihovo čulo mirisa i do 100.000 puta bolje od našeg.  Pored toga, oni imaju i drugačiji olfaktivni sistem po imenu Jakobsenov organ. On im omogućuje da mnogo više i brže obrade informacije koje dobiju mirisom. Zahvaljujući ovako razvijenom čulu mirisa on sa sigurnošću zna da vi niste pas. Kada pas njuška drugog psa, on između ostalog dobija informacije koje uključuju i starost, pol, zdravlje, seksualni status, a pre svega da se radi o psu. To uključuje i prepoznavanje vrsta. Prema tome, odgovor na pitanje: „da li moj pas misli da sam ja pas“ je – ne!

ZAŠTO VAS PAS LJUBI?(VIDEO)

Psi drugog psa prepoznaju i na prvi pogled

Pored mirisa, utvrđeno je da psi druge prepoznaju i čulom vida. U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo 9 pasa došlo se do zaključka da oni prave tačnu razliku među životinjskim vrstama samo preko fotografija. Tačno su izdvajali fotografije pasa od onih na kojima su se nalazile mačke, ptice, ili druge životinjske vrste. Dakle kada vaš ljubimac ugleda vašeg prijatelja sa drugim psom, on tačno zna koje tu pas, a ko čovek.

To što pas zna da niste pas, ne znači da vas ne smatra članom porodice

Jedno istraživanje Austrijskog Univerziteta u Beču pokazala je da psi pokazuju „efekat sigurne baze“. Radi se o efektu koji se javlja u odnosima roditelja i dece. Naime, deca prilikom istraživanja i interakcije sa okolinom roditelje koriste kao sigurnu bazu. Prilikom istraživanja je utvrđeno da su psi mnogo motivisaniji da pronađu skrivenu igračku u prisustvu vlasnika nego kada vlasnik nije tu. Čak je dokazano da gotovo nema razlike u motivaciji ukoliko vlasnik aktivno bodri psa ili jednostavno ćuti. Samo prisustvo vlasnika je činilo da se psi osećaju udobno i sigurno što dokazuje da vaš pas na vas gleda kao na svog roditelja i zaštitnika kao što to rade i deca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

ZAŠTO SU PSI SLIČNI DECI: Pelene, maženje, igra… (VIDEO)

Definitivno ne postoji način da tačno utvrdimo šta psi misle ili osećaju ali kada se radi o pitanju: “da li moj pas misli da sam ja pas“ svi znaci upućuju na to da on to nikako ne misli. Ljudi i psi različito mirišu, izgledaju drugačije i ponašaju se drugačije pa svi signali koje dobija upućuju ga na to da ste vi čovek a ne pas. S druge strane, to što zna da niste pas, ne znači da se ne identifikuje sa vama i da nema veoma snažnu vezu sa vama. Ne zaboravite, njemu nije važno da li ste pas ili čovek sve dok ga volite, brinete o njemu i igrate se sa njim.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKUĆICE ZA DRAŽEVAC: Priključite se sjajnoj akciji! ( FOTO )
Sledeći tekstDok je uragan Delta rušio sve pred sobom, on je pužio utočište STOTINAMA PASA, MAČAKA I KOZA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime