Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI PSI ZAISTA SANJAJU? Evo šta kaže nauka (Video)

DA LI PSI ZAISTA SANJAJU? Evo šta kaže nauka (Video)

0
da li psi sanjaju

Gotovo je neverovatno koliko je istraživanja obavljeno kako bi se dobio tačan odgovor na ovo pitanje. Vlasnici koji su imali priliku da vide kako se njihovi ljubimci trzaju ili povremeno cvile u snu su oduvek to tumačili kao reakciju na neke događaje koje ovi doživljavaju u snu. Međutim, niko nije mogao da kaže da se radi o snovima kakve imamo mi ljudi. Nauka je potvrdila da psi zaista sanjaju.

Pseći mozak se  na strukturnom nivou ne razlikuje mnogo od ljudskog. Dokazano je da su slični i moždani talasi kao i moždana aktivnost tokom sna. Dr. Stenli Koren u časopisu „Psihologija Danas“ tvrdi da zbog sličnih obrazaca moždanih talasa psi kao i ljudi doživljavaju više faza sna tokom spavanja. To uključuje i ono čuveno brzo pomeranje očnih jabučica koje je karakteristično za REM fazu sna. Zapravo, tokom ove faze najčešće se i primećuju različiti pokreti nogu, šapica, cviljenje, a ponekad čak i režanje ili lajanje. Dakle, psi zaista sanjaju.

da li psi sanjaju

Ovaj istraživač je primetio i razlike u manifestacije sanjanja koje su vezane za veličinu pasa. Pripadnici malih rasa i štenci sanjaju često i brzo. Snovi im traju oko 60 sekundi, a javljaju se svakih desetak minuta. Za razliku od njih, veliki psi sanjaju duže, pauze između snova traju otprilike sat vremena. Njihovi snovi traju oko 5 minuta!

DA LI PSI IMAJU DUŠU: Večita dilema svih vlasnika pasa!

Pogledajte neke od karakterističnih znakova koji ukazuju da vaš pas sanja:

Trzanje

tsnovi kod pasa

Drhtanje

snovi kod pasa

Mrmljanje, lajanje pa čak i zavijanje

snovi kod pasa

Hodanje ili čak i trčanje u snu

O čemu psi sanjaju

Jedno istraživanje koje je obavljeno na čuvenom MIT Univerzitetu u Masačusetsu iz 2001. godine utvrdilo je da su pacovi sanjali lavirinte kroz koje su prolazili tokom dana! To je bio jedan od dokaza da i psi koji imaju razvijeniji mozak mogu da sanjaju događaje koje su prethodno doživeli. Ipak za sada nije dokazano da psi imaju i razvijenu aktivnu maštu. (bar ne onakvu na nivou nas ljudi). Imajući to u vidu, došlo se do zaključka da naši psi sanjaju uglavnom o uobičajenim dnevnim aktivnostima. To uključuje jurenje zamišljenih ptica, trčanje za vevericama, mačkama, drugim psima i različitu interakciju sa vlasnicimi i drugim ljudima. Zanimljivo je i to da se to odnosi kako na lepe tako i na neprijatne i ružne snove.

DA LI TRAVA MOŽE DA UBIJE PSA?

Tako dolazimo i do pitanja da li psi imaju noćne more? Ružni snovi ili još gore, noćne more se dešavaju upravo tokom REM faze sna. Pored ponavljanja dnevnih aktivnosti, psi sanjaju i mnoge traumatične događaje iz prošlosti ili proživljavaju situacije koje su izazvale strah dok su bili budni. U svemu tome postoji i svojevrsna medicinska veza. Na primer, fizički bol može da izazove poteškoće sa snom pa i reakciju u snovima. Čest uzrok ovih poremećaja i ružnih snova je naravno i stres. Uostalom, isto je i kod nas ljudi.

da li psi sanjaju

Ukoliko se noćne more nenadano jave, potražite pomoć veterinara. Biće potrebno da se utvrdi da li postoji neki medicinski razlog koji predstavlja okidač za takvo ponašanje. Kod starijih pasa, poremećaji sna u smislu nemogućnosti spavanja ili preterane reakcije tokom sna može biti uzrokovana pasjom kognitivnom disfunkcijom. Radi se o poremećaju koji je gotovo istovetan Alchajmerovom bolešću kod ljudi. Ukoliko vaš pas ima prošlost sa kojom niste detaljno upoznati, kao što je neko zlostavljanje, dramatična nesreća ili spasavanje nije neuobičajeno da ima noćne more. U tom slučaju, potrebno je učiniti dodatne napore da mu se stvori udobno i sigurno okruženje kako bi se sećanje na takvo traumatično iskustvo što više smanjilo ili potpuno eliminisalo. Kako se ponašati u situacijama kada pas sanja, a pogotovu ukoliko se radi o noćnim morama možete pročitati u našem tekstu PSI I NOĆNE MORE? I psi sanjaju Stravu u Ulici Brestova

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMEDA SPAŠEN IZ POŽARA: Zadržite suze, njegova reakcija će vas RASPAMETITI! (VIDEO)
Sledeći tekstZAGLAVLJENO LANE IZMEĐU STENA NA DRINI: Promrzlo i uplašeno čekalo na pomoć!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime